روانشناسی اعصاب

شاخه ای از علم روانشناسی، روانشناسی اعصاب می باشد. در این علم علاوه بر روانشناسی، عصب شناسی نیز دنبال می شود. در روانشناسی اعصاب فرد متخصص رابطه علمی بین رفتار و سیستم عصبی برقرار می کند و در نهایت پس از کسب علم قادر به تشخیص بیماری های اعصاب و روان و درمان آن است.

روانشناسی اعصاب چیست؟

روانشناسی اعصاب یا به اصطلاح کسی که تخصص نوروسایکولوژی دارد در واقع فردی است که در شاخه ای از رشته روانشناسی اقدام به تحصیل می کند. در روانشناسی اعصاب مطالعات علمی حول شناخت اینکه “رفتار چیست؟” صورت می گیرد. علاوه بر آن رابطه رفتار با سیستم عصبی مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد.

نکته مهمی که درباره روانشناسی اعصاب باید بدانید این است که در این رشته فرد بیمار صرفا با مشاوره روانشناسی درمان نمی شود، چرا که ریشه بیماری علاوه بر روان به مشکلات جسمی نیز برمیگردد و می تواند مشکلات مغزی را نیز به همراه داشته باشد.

یک عصب روانشناس چه می کند؟

کسی که در زمینه عصب روانشناسی فعالیت می کند قادر به تشخیص انواع اختلالات سیستم عصبی است. علاوه بر تشخیص میزان پیشرفت بیماری را نیز می تواند تشخیص دهد و در نهایت بهترین راهکار درمانی را بیان کند. عصب روانشناس عمدتا در دانشگاه ها، کلینیک های اعصاب و روان، بیمارستان ها یا مطب های شخصی فعالیت دارند.

یک عصب روانشناس قادر است مشکلات حافظه، اختلالات یادگیری، مشکلات مغزی و… را شناسایی و درمان کند. عصب روانشناس باید بداند رفتار و شخصیت چیست؟، ارتباط آن را با سیستم عصبی را تشخیص دهد و رفته رفته با بیماری های اعصاب و روان آشنا می شود.

ارزیابی عصب روانشناختی

ارزیابی عصب روانشناختی

عصب روانشناسی به دنبال ارزیابی عملکرد مغز است از همین رو فرد ابتدا طی یک مصاحبه شرح حال عمومی را درباره کارهای روزانه، مشکلات حافظه و سلامت روان بیمار بیان می کند. پس از ارزیابی های اولیه نوبت به پروسه تست های استاندارد اعصاب و روان میرسد. آزمون هایی برای ارزیابی حافظه، توانایی های شناختی، شخصیت، حل مسئله، استدلال، احساسات و بررسی اسکن های مغزی نیز بخش دیگری از ارزیابی های عصب روانشناختی به شمار می آید.

آشنایی با بیماری های اعصاب و روان

یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد در جوامع مختلف با آن دست به گریبان هستند مربوط می شود به دامنه وسیعی از بیماری های اعصاب و روان. ساده ترین بیماری های روحی و روانی که افراد با آن مواجه هستند افسردگی و تلاش برای درمان افسردگی است. از همین رو طی سال های گذشته مراجعه به مشاوران روانشناس برای روان درمانی به امری طبیعی و حتی ضروری برای برخی تبدیل شده است. در مواردی که مشکلات اعصاب و روان از حد متعادل خود خارج شود دیگر روانشناسی عمومی نمی تواند برای درمان فرد اقدامی کند. در این مرحله فرد باید از تخصص و تبحر یک روانشناس عصبی استفاده کند. متاسفانه بسیاری از کسانی که با مشکلات و اختلالات روانی مواجه اند در برابر این نوع بیماری ها مقاومت می کنند و به دلیل ضعف اطلاعات برای درمان اقدام نمی کنند.

شایع ترین بیماری مغز و اعصاب کدامند؟

شایع ترین بیماری مغز و اعصاب کدامند؟

یک روانپزشک در درمان بیماری های مغز و اعصاب با روش های تشخیصی علاوه بر نوع بیماری، میزان پیشرفت، راهکار و روش های درمانی را نیز برای بهبود حال بیمار در نظر می گیرد. بیماری های مغز و اعصاب غالبا در 4 دسته زیر تعریف می شوند:

1- آسیب های مغزی  

در این دسته از بیماری ها می توان لخته خون، هماتوم، مصدومیت ها و ضربه شدید به مغز، سکته مغزی و… را قرار داد. این آسیب ها منجر به تروما می شود.

2- بیماری های نوروژنیک

هانتینگتون، پارکینسون، دمانس، فراموش و… از جمله این بیماری ها است.

3- تومورهای مغزی

این تومورها می تواندشامل تومورهای بدخیم یا خوش خیم شود که به علت وجود آن فرد اختلالات خلقی و رفتاری غیرارادی از خود بروز می دهد.

4- اختلالات روانی

افسردگی، اضطراب، اختلال دوقطبی، جنون جوانی و… نیز  از جمله این موارد به شمار می آید.

اختلال روانی چیست؟

تقریبا همه افراد در برهه های مختلف زندگی خود با احساسات مختلفی مثل خشم، عصبانیت، افسردگی، اضطراب و… مواجه شده اند. احساساتی که گاهی فرد را تا مرز یاس و ناامیدی پیش می برد. همه این موارد در صورتی که از حالت احساس گذرا خارج شود و به مرحله ای برسد که فرد را دچار انواع اختلالات یادگیری، رفتاری و شخصیتی کند در چنین شرایطی می توان گفت فرد دچار اختلال روانی شده است. اختلالات روانی ملاک هایی دارد که براساس آن فرد متخصص می تواند به تشخیص و درمان فرد برسد. مهمترین ملاک های اختلالات روانی عبارت است از:

    • انحراف فرد از هنجارهای اجتماعی
    • ناهنجاری های نا انطباقی رفتار پریشانی فردی

انواع اختلالات روانی کدام اند؟

بیماری های روانی انواع مختلفی دارند که 15 مورد شایع آن در ادامه به طور خلاصه بیان می شود: 

اختلالات دوران کودکی و نوجوانی این اختلالات می توان دامنه وسیعی از مشکلات مانند عقب ماندگی ذهنی، اوتیسم، بیش فعالی، نقص توجه و…. را شامل می شود
زوال عقل یا نارسایی های شناختی در این بیماری تقریبا می توان گفت عملکرد مغز مختل می شود و فرد تا حد زیادی دچار مشکلات و اختلالات روانی می شود.
مصرف مواد مخدر بخش دیگری از بیماری های اعصاب و روان به مصرف مواد مخدر و انواع آن برمی گردد که فرد معتاد دچار آن می شود.
اسکیزوفرنی یکی از اختلالات شناخته شده روانی که فرد به طور کلی در حس واقعیت شناسی دچار اختلال می شود و دائما در توهم و هذیان است.
هیجان یا خلق برخی از اختلالات روانی به هیجان یا خلق برمی گردد که فرد به شکل افراطی دچار افسردگی یا شادی مفرط می شود و غالبا در نوسان با این احساسات متضاد است.
اختلال اضطرابی و وسواسی در این نوع اختلالات فرد به شکل افراطی دچار اضطراب مفرط است از همین رو دائما از قرار گرفتن در شرایط و موقعیت های استرس و ترس آور فراری است. در برخی موارد نیز فرد از انجام کارهایی به شکل افراطی ممانعت می کند که این افراد دچار وسواس فکری و عملی می شوند.
اختلالات جسمانی شکل این اختلال به شکلی است که فرد دچار اختلالی است که نمی تواند برای آن مبنای عضوی پیدا کند و همه مشکلات وی ریشه روانی دارد.
اختلال گسستی فرد به علت اختلالات هیجانی دچار تغییرات موقت در هویت یا هوشیاری می شود.
روابط جنسی در این اختلال مشکلات و اختلالات جنسی به شکل نامتعارف دیده می شود، علاقه جنسی به کودکان، دیگر آزاری، انزال زودرس و… در زمره این مشکلات است.
اختلالات غذایی در این نوع اختلال فرد دچار کم خوری یا پرخوری افراطی می شد.
خواب شاید دیده باشید که برخی افراد دچار مشکل بی خوابی یا کم خوابی های عجیبی هستند. برخی نیز برعکس دچار پرخوابی می شوند. حمله های عصبی در خواب یا خوابگردی نیز از دیگر اختلالات خواب به شمار می آید.
اختلال ساختگی در این نوع اختلال اقدام به تمارض و بیمار بودن می کند. البته این تمارض اصلا عمدی و اختیاری نیست بلکه فرد تصور می کند بیمار است و همه نشانه های بیماری را نیز بروز می دهد. ریشه این اختلال روانی است و با تمارض عمدی کاملا متفاوت است.
کنترل تکانه یکی دیگر از اختلالات که فرد به صورت ارادی اقدام به دزدی چیزهایی می کند که نیازی به آن ها ندارد. اعتیاد به قمار یا آتش بازی عصبی از جمله این موارد است.
توجه بالینی در این اختلال فرد دائما به دنبال جلب توجه و کمک خواستن از دیگران است. این رفتار به شکلی است که دیگران به اجبار وادار می شوند به فرد برای حل مشکلات کمک کنند.
اختلال شخصیت فرد از روش های نامناسبی برای حل مشکلات روانی خود استفاده می کند.

تصورات اشتباه درباره ی اختلالات روانی

تصورات اشتباه درباره ی اختلالات روانی

عدم شناخت و آگاهی درباره بیماری های روانی در بسیاری موارد باعث بروز مشکلات جدی تر در فرد می شود که می تواند عواقب جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. عمده این ناآگاهی ها نیز به تصورات غلطی بر می گردد که در میان مردم ترویج داده شده است. مهمترین تصورات غلطی که می تواند سلامت روانی و متعاقب آن سلامت جسمی فرد را نیز درگیر کند عبارت است از:

1- لاعلاج بودن بیماری های روانی

یکی از تصورات غلطی که بسیاری از مردم را از پیگیری درمان بیماری های روانی پشیمان می کند تصور لاعلاج بودن این بیماری ها است. در حالی که اگرچه برخی بیماری های اعصاب و روان درمانی طولانی مدت دارند اما تا حد زیادی این بیماری ها قابل کنترل است. در چنین شرایطی فرد به جای تحمل حجم سنگینی از مشکلات روحی و روانی می تواند به کمک یه متخصص به زندگی طبیعی خود برگردد.

2- اعتیاد دائمی به داروهای اعصاب و روان

این باور غلط نیز سبب شده تا حتی فرد در صورت مراجعه به متخصص از ترس اعتیاد و وابستگی دائمی به این داروها از مصرف دارو خودداری کند. این در حالی است که فرد در صورتی که تحت نظر متخصص باشد نیازی به نگرانی در این زمینه ندارد.

درمان اختلالات روانی

در درمان بیماری های اعصاب و روان که از آن به عنوان اختلالات روانی یاد می شود 4 رویکرد دنبال می شود تا در نهایت منجر به بهبود کیفیت زندگی فرد بیمار شود.

    • رویکرد بیولوژیک

در این رویکرد نشانه ها بر نارسایی ها و نقص دستگاه  عصبی و یا اختلالات روانی دلالت دارد. در واقع مشکلات بیماری های اعصاب و روان را به عوامل زیست شناختی نسبت می دهند. از همین رو برای درمان غالبا از داروهای مختلف استفاده می کنند و روش درمانی در این رویکرد متکی به درمان های دارویی است.

    • رویکرد روانکاوی

دسته دوم رویکردهای درمان اختلالات روانی مربوط به این رویکرد است که متخصصان این رویکرد بر این باورند که؛  ریشه همه بیماری های اعصاب و روان به تعارضات ناخودآگاه بر می گردد و ریشه در دوران کودکی فرد دارد. از همین رو فرد از مکانیسم های دفاعی از تکانه ها و هیجان های واپس رانده استفاده می کند. با این فرض درمان در این رویکرد متکی به کاربرد دفاع های روانی تا بهبود اختلالات روانی است.

    • رویکرد شناختی

سومین رویکردی که برای درمان اختلالات روانی مرسوم است به رویکرد شناختی مربوط می شود. مشکلات اعصاب و روان را به دلیل نقص و نارسایی شناختی نسبت می دهند. از همین رو تنها راه بهبود را تغییر شناخت های فرد می دانند. در این روش برخلاف رویکرد روانکاوی که ریشه بیماری های اعصاب و روان را مربوط به ناخودآگاه فرد می دانند، در این روش برای درمان از فرایندهای ذهنی آگاهانه کمک می گیرند.

    • رویکرد خانواده محور

در این رویکرد آموزش اعضای خانواده برای درمان فرد به تنهایی کمک کننده نیست، اما از این روش در کنار دیگر روش های لازم برای فرد استفاده می کنند. آگاهی بخشی به اعضای خانواده بیمار برای موفقیت آمیز بودن درمان بیمار امری ضروری به شمار می آید.

بهره گیری از مشاوره روانپزشکی در چه مواردی کاربرد دارد؟

بهره گیری از مشاوره روانپزشکی در چه مواردی کاربرد دارد؟

در صورتی که فرد از مشکلات بیماری هایی مانند پارکینسون، اوتیسم، آلزایمر، میگرن و… رنج می برد مشاوره های روانشناسی می تواند تا حدودی منجر به بهبود کیفیت زندگی فرد شود. علاوه بر اینکه برخی از مشکلات روانی نیازمند تجویز داروهایی است که تنها روانپزشک مجاز به تجویز آن است.

 وظایف بهترین روانشناس اعصاب و روان

روانشناس اعصاب و روان وظایفی دارد که در زمان مراجعه بیماران ملزم به انجام آن است. از مهمترین وظایف نوروسایکولوژیست عبارت است از:

  • انجام دقیق روند تشخیص بیماری
  • پیشنهاد دادن بهترین روش های درمانی برای بیمار
  • ارزیابی سوابق و بیماری های فرد

در واقع یک متخصص اعصاب و روان باید برای رسیدن به حصول نتیجه بهتر بررسی سوابق بیماری فرد، شرح حال گیری و معاینات بالینی به تشخیص و راهکار درمانی دست پیدا کند.

بهترین روانشناس اعصاب و روان دکتر مهسا کاشفی زاده

وظایف بهترین روانشناس اعصاب و روان

دکتر مهسا کاشفی زاده به عنوان بهترین روانشناس اعصاب و روان برای درمان بیماری های اعصاب و روان و بررسی اختلالات مغزی اعم از حافظ، یادگیری، توجه و… ارزیابی های دقیق استاندارد و علمی را انجام می دهد. تا بهترین راهکار درمانی برای بیمار صورت گیرد. کاری که بهترین روانشناس اعصاب و روان انجام می دهد این است که با دستیابی به شناخت بیمار از نظر شناختی، رفتاری و عصبی به بهبود حال بیمار کمک می کند. او با بررسی عملکرد مغزی و عصبی فرد یک برنامه مدون درمانی را در نظر می گیرد تا در صورت لزوم درمان های تکمیلی نیز به بهبهود فرد کمک کند. دکتر مهسا کاشفی زاده عضو سازمان نظام روانشناسی و نیز انجمن روانشناسان ایران است که دایره وسیعی از خدمات روانشناسی را به مراجعان خود ارائه می کند و بهترین روانشناس تهران به شمار می رود.

مشاوره روانشناسی آنلاین چگونه خواهد بود؟

یکی از خدماتی که دکتر مهسا کاشفی زاده برای رفاه حال بیماران و مراجعان خود در نظر گرفته است ارائه خدمات مشاوره روانشناسی به صورت آنلاین برای کسانی است که بنا به دلایلی مانند مشکلات جسمی یا دوری مسافت امکان حضور ندارند. شما می توانید جهت دریافت مشاوره روانشناسی آنلاین در زمینه مشاوره فردی، قبل از ازدواج، خانواده، خیانت و… با دکتر مهسا کاشفی زاده با شماره تماس 09121433438 تماس بگیرید.

سوالات متداول

روانشناس عصبی چه کمکی به بیماران می کند؟

یکی نوروسایکولوژیست قادر است با معاینات بالینی و نیز شرح حالی شامل ارزیابی ها و تست های استاندارد اقدام به تشخیص مشکلات بیمار کند تا در نهایت با تشخیص درست اقدام به شروع فرایندهای درمانی کند.

بهترین روانشناس تهران برای درمان بیماری های اعصاب و روان کیست؟

اگرچه متخصصان زیادی در تهران در حوزه اعصاب و روان فعالیت دارند اما دکتر مهسا کاشفی زاده از جمله روانشناسان برتری به شمار می آید که دایره وسیعی از خدمات روانشناسی را به مراجعان خود به صورت حضوری و آنلاین ارائه می کند.

1/5 - (1 امتیاز)

باید خوانده شود!