مشاوره خانواده

خانواده یک واحد اجتماعی است که از ازدواج دو جنس مخالف با یکدیگر به وجود می‌آید. گاهی این کانون اجتماعی دچار مشکل شده و به روانشناس یا مشاور نیاز پیدا می‌کند، در این زمان نقش مشاوره خانواده پر رنگ خواهد شد. بنابراین مشاور با تجربیات خود می‌تواند مشکلات خانوادگی زیادی از جمله روابط بین همسران را حل کند. افراد نیز برای حل مشکلات خانوادگی خود می‌توانند از مشاوره خانواده آنلاین یا حضوری استفاده کنند. در این مطلب هدف ما استفاده از خدمات مشاوره آنلاین خانواده می‌باشد که مزایای زیادی دارد. پس در ادامه همراه ما باشید تا با علت استفاده از مشاوره خانواده تلفنی و ویژگی‌های بهترین مرکز مشاوره آشنا شوید.

مشاوره خانواده به نوعی درمان روانشناختی گفته میشود که به طور کلی بر مسائل و موضوعات خاص و مرتبط به سلامت و عملکرد خانواده تمرکز دارد. این درمان می‌تواند برای کمک به خانواده در طی یک دوره دشوار، یک دوره گذار مهم، یا مشکلات روحی یا رفتاری در اعضای خانواده مورد استفاده قرار گیرد.

دکتر مشاور خانواده
برای مشاوره خانواده میتوانید با دکتر مهسا کاشفی زاده عضو نظام روانشناسی و مشاوره از طریق ایمو با شماره 09121433438 در تماس باشید. 

همه ما زندگی خود را با یک خانواده آغاز می‌کنیم، خواه آن خانواده متشکل از خویشاوندان خونی باشد، خواه پدر و مادر خوانده. خانواده‌ای که هنگام تولد به دست می‌آوریم بر تمام جنبه‌های زندگی ما تأثیر می‌گذارد، از اولین لحظات تا آخرین لحظات. خانواده ما بر اینکه چه کسی هستیم و چه کسی می‌شویم تأثیر می‌گذارد، چه خوب و چه بد. ما با واژگان، عادات، آداب و رسوم و چگونگی مشاهده جهان پیرامونمان آشنا می‌شویم. ما همچنین از این اولین روابط مهم یاد می‌گیریم که چگونه دیگران را دوست داشته باشیم و چگونه با دیگران تعامل برقرار کنیم.

در طول زندگی هر فرد ممکن است مشکلات زیادی برای اون به وجود بیاید به همین دلیل هم نیاز به مراجعه به روانپزشک احساس خواهد شد، یکی از شاخه های روانشناسی مراجعه به مشاوره خانواده است که در ادامه این نوشته به آن خواهیم پرداخت.

مشاوره خانواده چیست؟

مشاوره خانواده

در صورتی که افراد در خانواده های سالم و دارای روابط خوب متولد شوند، از همان ابتدا با توجه به آموزش هایی که دریافت میکنند، خواهند آموخوت که چطور روابط خود را حفظ کنند، و اما در مقابل در صورتی که در خانواده ای ناکارامد متولد شوند، اینطور نخواهد بود و شاید بتوان گفت همین موضوع نوعی بدشانسی برای فرد است، اما اینطور هم نیست این موضوعات را غیر قابل تغییر قلمداد کنیم و همواره میتوان اختلالات عملکردی را تغییر داد، مشاوره خانواده راهی برای رشد یا حفظ یک خانواده سالم را خانواده‌ها ارائه می‌دهد. در در بهبود روابط بین فردی و خانواده اهمیت زیادی دارد.

نحوه عملکرد خانواده بر نحوه شکل‌گیری مشکلات مراجعه‌‌کننده و چگونگی تشویق یا ترغیب آنها توسط سایر اعضای خانواده تأثیر می‌گذارد.

مشاوره خانواده یا به عبارتی مشاوره روانشناسی خانواده شامل تکنیک ها و تمرینات روان شناسی، روان درمانی فردی و جمعی است، که با توجه به مراجعان، و مشکلاتی که با آنها مواجه هستند، متفاوت است. دارای روش های مختلفی است.

مشکلات رفتاری یا عاطفی در کودکان دلایل عمده مراجعه به روانشناس خانواده است. مشکلات کودکان همواره باید در چارچوب خانواده به بررسی شود.

مشاوره خانواده آنلاین چه مزایایی دارد؟

انواع مشاوره خانواده

مزایای مشاوره خانواده آنلاین به شرح زیر است:

مدیریت زمان

یکی از از مزایای مشاوره آنلاین، مدیریت زمان می‌باشد. یعنی با این روش می‌توانید زمان خود را مدیریت کنید و به کارهای دیگر نیز بپردازید. هنگامی که برای مشاوره از این روش استفاده می‌کنید با مشکلاتی مانند ترافیک، پیدا کردن جای مناسب برای پارک ماشین و… روبرو نخواهید شد. در نتیجه می‌توانید مشاوره خود را در هر مکانی انجام دهید. این روش امروزه طرفداران زیادی دارد به گونه‌ای که بیشتر طرفداران آن زنان خانه دار می‌باشند.

ارزان‌تر بودن

از مزایای مشاوره آنلاین خانواده می‌توان به ارزان‌تر بودن آن اشاره کرد. اصولا خدمات مشاوره آنلاین نسبت به مشاوره حضوری نیاز به هزینه کمتری دارد؛ زیرا شما برای مشاوره حضوری باید برای هر جلسه، هزینه نسبتا زیادی را پرداخت کنید در صورتی که هزینه مشاوره آنلاین کمتر بوده و تقریبا نصف می‌باشد. علاوه بر این، شما برای این روش نیازی به رفت و آمد نخواهید داشت. در نتیجه نیازی به هزینه حمل و نقل نیز ندارید بنابراین با این کار در هزینه‌ها صرفه‌جویی می‌شود.

گزینه مناسب برای مناطق دور افتاده

مشاوره آنلاین برای افرادی که در مناطق دور افتاده زندگی می‌کنند و امکان مراجعه حضوری را نخواهند داشت، مناسب می‌باشد. همچنین برای ایرانیانی که در خارج از کشور زندگی می‌کنند و دسترسی به مشاور ایرانی را نخواهند داشت نیز انتخاب مناسبی می‌باشد. افرادی که به دلیل مشکلات و بیماری قادر به بیرون رفتن از خانه نیستند، نیز می‌توانند از مشاوره آنلاین بهره بگیرند. بنابراین برای مناطق دور افتاده و کسانی که امکان مراجعه حضوری را ندارند، بسیار مفید می‌باشد.

آیا مشاوره آنلاین خانواده به اندازه مشاوره خانواده حضوری بازدهی دارد؟

مشاوره آنلاین خانواده

استفاده از مشاوره آنلاین خانواده در گذشته زیاد مورد توجه قرار نمی‌گرفت اما امروزه این نوع مشاوره با پیشرفت تکنولوژی و دسترسی به اینترنت و شبکه‌های مجازی به راحتی امکان پذیر شده است. بنابراین دسترسی آسان به مشاوره خانواده سبب جلب رضایت بسیاری از افراد شده است. به طور کلی خدمات مشاوره آنلاین خانواده همانند مشاور حضوری بازدهی مناسبی دارد؛ زیرا در این زمینه پژوهش‌های گسترده‌ای انجام داده‌اند که تفاوت میان مشاوره حضوری و آنلاین را ناچیز نشان داده است. در برخی از موارد افراد به مشاوره آنلاین احساس رضایت بیشتری نشان می‌دهند اما نمی‌توان مشاوره آنلاین را جایگزین مشاوره حضوری کنید؛ زیرا در برخی از اوقات نیاز به مراجعه حضوری بیشتری حس خواهد شد. پس زمانی که بحث مشاوره آنلاین و حضوری مطرح می‌شود نمی‌توان گفت که کدام یک بهتر است بلکه شما باید طبق زندگی خودتان بهترین روش را انتخاب کنید.

چرا از مشاوره خانواده تلفنی استفاده کنیم؟

مشاوره خانواده تلفنی

انتخاب مشاور خانواده تلفنی به شما کمک می‌کند تا بتوانید از راه دور از متخصصین این زمینه بهره ببرید. در واقع از اصلی‌ترین راه‌های برقراری ارتباط می‌باشد که برای درمانگران مناسب است. بنابراین بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند از مشاوره تلفنی برای حل مسائل خانوادگی خود استفاده کنند؛ زیرا در این روش هیچ گونه محدودیت زمانی و مکانی وجود ندارد. شما می‌توانید از این روش به طور مستقل استفاده کنید یا آن را در کنار مراجعه حضوری در نظر داشته باشید. استفاده از مشاوره تلفنی ضرورت بسیاری دارد که یکی از علت‌های استفاده از آن این است که اگر شخصی در خارج از شهر یا کشور باشد و نتواند خود را به مطب روانشناس برساند، می‌تواند از مشاوره تلفنی استفاده کنند. عده‌ای نیز استفاده از تلفن برایشان راحت‌تر است و ترجیح می‌دهند از این روش استفاده کنند تا کسی از مشاوره‌شان با درمانگر اطلاعی نداشته باشد. در این صورت با میزان استرس کمتر به حل مشکل خانوادگی خود می‌پردازند.

زمان مشاوره تلفنی خانواده چقدر است؟

زمان مشاوره تلفنی خانواده

به طور دقیق نمی‌توان زمان دقیقی را برای مشاوره تلفنی خانواده در نظر داشت اما معمولا برای هر جلسه بین 45 تا 60 دقیقه زمان نیاز است تا درمانگر با مشکلات شما آشنا شده و راهکارهای مناسب را ارائه دهد. گاهی اوقات مشکلات برخی از خانواده‌ها ممکن است با دو یا سه جلسه 45 تا 60 دقیقه‌ای برطرف شده و دیگر به مشاوره نیاز نداشته باشند اما برخی از خانواده‌ها به مدت زمان بیشتری نیازمند هستند. بنابراین تا زمانی که مشکلات خانوادگی آنها برطرف نشود به ادامه دادن مشاوره خواهند پرداخت.

از دکتر مشاوره خانواده چه انتظاری داشته باشیم؟

دکتر مشاوره خانواده

گاهی اوقات زوجین در زندگی مشترک خود دچار مشکل شده و برای حل آن به دکتر مشاوره خانواده مراجعه می‌کنند. معمولا آنها در جلسات اول دچار استرس و ترس شده و پس از مدتی این استرس آنها برطرف می‌شود اما چون تجربه کافی ندارند نمی‌دانند چه اتفاقی خواهد افتاد بنابراین انتظار دارند که دکتر مشاوره به خوبی به اختلافات و مشکلات آنها گوش داده و آنها را برطرف نماید. علاوه بر این، دوست دارند که مشاوره آنها بتواند در کمترین زمان ممکن مشکل آنها را حل نموده و حس آرامش را به آنها منتقل کند. در واقع آنها انتظار دارند که مشاور بتواند جلسه مشاوره را به خوبی مدیریت کند بنابراین مشاور باید به نیازهای آنها توجه کرده و با توجه به آنها، بهترین راهکار را ارائه دهد.

چه مشکلاتی را با دکتر روانشناس خانواده مطرح کنیم؟

مشکلات متعددی وجود دارد که باید با دکتر روانشناس خانواده مطرح کرد. در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:

روابط بد والدین و فرزندان

یکی از مشکلاتی که افراد باید برای حل آن از روانشناس خانواده مشورت بگیرند، روابط بد میان والدین و فرزندان می‌باشد. بسیاری از والدین با این مشکل روبرو شده و برای حل آن به روانشناس خانواده نیاز پیدا می‌کنند لذا پس از مطرح کردن مشکل، روانشناس خانواده بهترین راهکار را به آنها پیشنهاد می‌دهد.

چالش و مشکل تربیت فرزندان

تربیت درست فرزندان از دیگر مشکلاتی می‌باشد که می‌توانید آن را با روانشناس خانواده مطرح کنید. معمولا افرادی که تازه بچه دار شده‌اند همواره با این مشکل مواجه شده و برای حل آن از مشاور خانواده یاری می‌خواهند. آنها با دانش و تسلط کافی خود، شما را در تربیت هر‌چه بهتر کودک شما کمک می‌کنند.

مشکلات اخلاقی و رفتاری همسران

دغدغه‌ اصلی بسیاری از افراد وجود مشکل اخلاقی و رفتاری میان همسران است. آنها پس از نداشتن رابطه درست به دنبال راه حلی برای بهبود شرایط خود هستند. قطعا روانشناس خانواده با اطلاعات کامل خود می‌تواند شخصیت‌های طرفین را بشناسد و پس از درک وضعیت و مشکل آنها سعی ‌کند بهترین راهکار را ارائه دهد تا رابطه میان آنها به درستی برقرار شود.

بهترین مرکز مشاوره خانواده در تهران چه ویژگی‌هایی دارد؟

بهترین مرکز مشاوره خانواده در تهران

از مهم‌ترین ویژگی‌های بهترین مرکز مشاوره خانواده در تهران، وقت شناسی آن می‌باشد. شاید برای شما پیش آمده باشد که ساعت‌ها وقت خود را در انتظار پزشک هدر داده باشید و اعتراض شما کار را پیش نبرده باشد. پس یک مرکز مشاوره باید زمان بندی دقیق داشته باشد. همچنین باید در جایی قرار گرفته باشد که امکان دسترسی به آب سرد کن، سرویس بهداشتی، مکان مناسب برای صرف میان وعده، مترو و… وجود داشته باشد. بنابراین یک مرکز مشاوره خوب باید علاوه بر دسترسی به این مکان‌ها، صندلی‌های کافی برای راحتی مراجعین خود قرار دهد تا دچار خستگی نشوند. در واقع مرکز مشاوره خوب باید این ویژگی را داشته باشد که دسترسی را برای مراجعینش ساده کند، برای این منظور می‌تواند آدرس دقیق را به همراه لوکیشن مرکز مشاوره خود در کارت ویزیت و یا سایت مرکز قرار دهد.

چرا مشاوره خانواده غیر حضوری با دکتر کاشفی زاده را انتخاب کنیم؟

مشاوره خانواده غیر حضوری

دکتر کاشفی زاده عضو سازمان نظام روانشناسی می‌باشد که در زمینه مشاوره خانواده تجربه زیادی دارد. تجربه زیاد آن سبب شده که انتخاب آن گزینه مناسبی باشد. شما با مشاوره غیر حضوری می‌توانید در سریع‌ترین زمان ممکن در هر نقطه‌ای از ایران یا حتی خارج از ایران با دکتر کاشفی زاده در در ارتباط بوده و به صورت آنلاین مشکلات خود را با او در میان بگذارید. ایشان با صبر و حوصله به مشکلات شما رسیدگی کرده و بهترین پیشنهاد را به شما ارائه می‌دهد تا مشکلات خانوادگی شما مانند تربیت فرزند، طلاق، رابطه بد والدین با فرزندان و… برطرف شود.

انواع مشاوره خانواده

مزایای مشاوره خانواده

متدوال ترین روش های روانشناسی خانواده روش های زیر هستند.

درمان بوونین

این شکل از روانشناسی خانواده برای شرایطی که افراد نمی‌توانند یا نمی‌خواهند سایر اعضای خانواده را درگیر کنند مناسب‌تر است. درمان بوئنیان بر اساس دو مفهوم اصلی بنا شده است: تمایل طبیعی به تخلیه احساسات یا پریشانی از طریق گفتگو با شخص ثالث و تمایز، یادگیری اینکه در روابط خانوادگی از نظر عاطفی کمتر واکنش‌پذیر باشد.

درمان ساختاری

درمان ساختاری بر تنظیم و تقویت سیستم خانواده متمرکز است تا اطمینان حاصل کند والدین تحت کنترل قرار دارند و کودکان و بزرگسالان مرزهای مناسب را تعیین می‌کنند. در این شکل از درمان، روانشناس خانواده برای مشاهده و یادگیری و تقویت توانایی خانواده در تقویت روابط خود، به خانواده ملحق می‌شود

درمان سیستمیک

این مدل به نوع خاصی ار درمان گفته میشود که در آن به ارتباط ناخودگاه انسان و معانی آنها و همچنین رفتارهای اعضای خانواده پرداخته میشود، در این زمان دکتر مشاور خانواده نقش پررنگی ندارد و به فرد این امکان را میدهد تا بتواند با اعضای خانواده در تعامل بوده و مشکلات خود را ریشه یابی کند.

درمان استراتژیک

این شکل از درمان کوتاهتر و مستقیم‌تر از موارد دیگر است، که در آن درمانگر تکالیف را به خانواده واگذار می‌کند. این تکالیف در نظر گرفته شده است تا با ارزیابی و تنظیم نحوه ارتباط و تصمیم گیری خانواده، نحوه تعامل اعضای خانواده را تغییر دهد. درمانگر در این نوع درمان موضع قدرت را در اختیار دارد، که به سایر اعضای خانواده که معمولاً آنقدر قدرت ندارند اجازه ارتباط موثرتری می‌دهد.

مشاور خانواده در چه زمینه‌ای آموزش می‌بیند؟

مشاور خانواده در چه زمینه‌ای آموزش می‌بیند؟

با توجه به روش های روان درمانی فوق، مشکلات متفاوتی هستند که به روانپزشک نیاز دارند، در این حالت، مشاور لازم است که نقش های زیر را برعهده بگیرد.
مشاوران خانواده برای این منظور که بتوانند نقش های مختلف را برعهده بگیرند نیاز دارند تا تحت آموزش های مختلفی قرار بگیرند.
در این روش درمانی، درمانگر مسئولیت نتیجه درمان را بر عهده می‌گیرد. این هیچ ارتباطی با خوب یا بد بودن، گناهکار یا بی‌گناه بودن و درست یا غلط ندارد. این تصدیق ساده‌ای است که نشان می‌دهد که چه تغییراتی در شما پدید می‌آید.
در حالی که مشاوران خانواده ممکن است روش‌های مختلف و تکنیک‌های درمانی ترجیحی داشته باشند، همه آنها باید دارای حداقل سطح تجربه در درمان موارد زیر باشند:

  • مشکلات رفتاری کودک و نوجوان
  • افسردگی و اضطراب
  • مسائل مربوط به همجنسگرایان، دوجنسگرایان و تراجنسیتی‌ها
  • خشونت خانگی
  • ناباروری
  • مشکلات زناشویی
  • اعتیاد به مصرف مواد مخدر
  • مشکلات رفتاری در کودکان
  • طلاق یا جدایی
  • بیماری، مرگ یا بیکاری غیرمنتظره
  • درگیری‌های شخصی بین زوجین یا خانواده‌ها

برای درمان این مسائل و سایر مسائل خانوادگی، درمانگران باید در ارتباط با موارد زیر اطلاع داشته باشند.

  • مشاهده نحوه تعامل افراد باهم.
  • مشکلات روابط را ارزیابی و حل کنند.
  • اختلالات روانشناختی در یک خانواده را تشخیص دهند و آنها را درمان کنند
  • مراجعین را در حین بحران‌هایی مانند طلاق ، مرگ خویشان و.. راهنمایی کنند
  • الگوهای رابطه‌ای یا رفتاری مسئله‌دار را برجسته کنند
  • به جایگزینی رفتارهای ناکارآمد با رفتارهای سالم کمک کنند

هدف مشاوره خانواده چیست؟

هدف مشاوره خانواده چیست؟

برای نظم بخشیدن به جهان، ابتدا باید زندگی ملت را نظم بخشید. برای نظم بخشیدن به ملت، ابتدا باید خانواده را نظم بخشید. برای نظم بخشیدن به خانواده، ابتدا باید زندگی شخصی خود را پرورش داد. ما ابتدا باید قلب خود را نظم ببخشیم

به طور کلی، هدف از مشاوره خانواده این است که برای بهبود مشکلات روحی، عاطفی یا روانی که ممکن است باعث وارد شدن آسیب جدی به خانواده شما باشد، بپردازد.

برای هدایت یک خانواده به سمت زندگی سالم، مشاوران خانواده و روان شناسان به افراد در بهبود ارتباطات، حل مشکلات خانوادگی، درک و مدیریت موقعیت‌های خانوادگی و ایجاد شرایط بهتر تلاش میکند.

اهداف مشاوره روانشناسی خانواده به مشکلاتی که مراجعه کننده عنوان می‌کند بستگی دارد. مثلا اهداف ممکن است بر اساس سناریوهای زیر متفاوت باشند:

یکی از اعضای خانواده از اسکیزوفرنی یا روان‌پریشی شدید رنج می‌برد: هدف کمک به سایر اعضای خانواده در درک این اختلال و سازگاری با تغییرات روانی است که ممکن است بیمار متحمل شود.

مشکلات ناشی از مرزهای میان نسلی، مانند زمانی که والدین در خانه‌ای با پدربزرگ و مادربزرگ مشترک زندگی می‌کنند، یا فرزندان توسط پدربزرگ و مادربزرگ تربیت می‌شوند: هدف این است که ارتباطات را بهبود ببخشید و به اعضای خانواده کمک کنید مرزهای سالم را تعیین کنند.

خانواده‌هایی که از هنجارهای اجتماعی خارج می‌شوند (والدین مجرد، زوج‌های همجنسگرا که فرزندانشان را تربیت می‌کنند و غیره) اهداف اینجا همیشه حل مشکلات داخلی خاصی نیست، بلکه ممکن است اعضای خانواده برای کنار آمدن با عوامل بیرونی مانند نگرش‌های اجتماعی به کمک احتیاج داشته باشند.

اعضای خانواده که از نژاد، فرهنگ یا مذهب مختلط برخاسته‌اند: هدف این است که به اعضای خانواده در درک بیشتر یکدیگر و ایجاد روابط سالم کمک کنیم.

یکی از اعضا قربانی می‌شود و یا درمان فردی وی تضعیف می‌شود: هنگامی که یکی از اعضای خانواده با احساسی مثل طرد شدن روبرو می‌شود یا حمایت محدودی از سوی اعضای دیگر خانواده دریافت می‌کند، هدف تسهیل افزایش همدلی و درک بیشتر برای افراد در خانواده‌ی او و حمایت آنها برای ادامه درمان است.

به نظر می‌رسد مشکلات بیمار به طور جدایی ناپذیری با مشکلات سایر اعضای خانواده گره خورده است: در مواردی که مشکل یا مشکلات، ریشه‌ای عمیق در مشکلات سایر اعضای خانواده داشته باشد، هدف این است که به هر یک از مسائل پرداخته و اثرات این الگوی مشکلات را حل کنیم یا کاهش دهیم.

یک خانواده ناتنی: خانواده‌های ناتنی می‌توانند از مشکلات منحصر به موقعیت خود رنج ببرند. در این خانواده ها، هدف از روانشاسی خانواده تقویت درک و تسهیل تعاملات سالم بین اعضای خانواده است

انواع مشاوره های روانشناسی خانواده

انواع مشاوره های روانشناسی خانواده

به طور کلی، درمان اختلالات روانی به شرایطی گفته می‌شود که فرد از خدمات مشاوره، روان درمانی یا سایر خدمات و یا افراد و متخصصان بهداشت روان برای کمک به یک مشکل خاص یا مجموعه‌ای از مشکلات دریافت استفاده میکند.
روانشناسی یا روان درمانی نوعی روش درمانی عمیق‌تر و معمولاً طولانی مدت است که در آن مراجعه کننده طیف وسیع‌تری از مسائل و الگوهای مزمن احساسات، افکار و رفتارهای مسئله‌دار را مورد بحث قرار می‌دهد

تفاوت مشاوره و روانشناسی خانواده چیست؟

خانواده‌ای که با شرایطی روبرو است که فشار روانی بیشتری را به وجود می‌آورد، مانند مرگ یکی از اعضای خانواده، اعتیاد یا مشکلات مالی شدید، ممکن است از مشاوره برای کمک به مشکلاتش استفاده کند تا در طرف مقابل به عنوان یک خانواده قوی‌تر و منسجم‌تر ظاهر شود.

اگر خانواده‌ای با مشکلات روحی یا رفتاری مزمن بیشتری دست و پنجه نرم می‌کند، مانند پدری که به بیماری اسکیزوفرنی مبتلا است، مادری که با افسردگی مبارزه می‌کند یا کودکی که مورد آزار و اذیت قرار گرفته است، روانشناس خانواده گزینه بهتری است.

این نوع درمان برای خانواده‌هایی که مشکلاتی از این قبیل دارند مناسب است زیرا یک روانشناس خانواده دیدگاه متفاوتی از درمان نسبت به مشاور فردی دارد. در حالی که درمانگر فردی با یک مراجعه کننده برای حل یا درمان یک مشکل کار می‌کند، درمانگر خانواده مشکلات را در بافت «سیستم» خانواده مشاهده می‌کند. برای حل یک مشکل در سیستم، باید تمام قسمت‌های سیستم را در نظر بگیرید.

تعمیر دینام در اتومبیل اگر دارای تایرهای پهن، سیستم انتقال قدرت معیوب و لوله اگزوز درب‌دار باشد، مشکلی را برطرف نمی‌کند.

مسائل موجود در یک خانواده شبیه یک ماشین با چندین مشکل است. والدینی که با اعتیاد به الکل دست و پنجه نرم می‌کنند، فقط یک مشکل ندارند؛ مشکل والدین احتمالاً همسر و فرزندان آنها را نیز تحت تأثیر قرار داده است. یک درمانگر خانواده معتقد است که مشکلات باید در سطح کل خانواده حل شود تا در سطح فردی.

مشاوره خانواده چگونه می‌تواند به من کمک کند؟

مزایای مشاوره خانواده

اگر به عنوان یک خانواده به مشکل برخورده‌اید، مهم نیست چه چیزی باعث این مشکل شده است، مشاوره خانواده می‌تواند به همه خانواده کمک کند تا ارتباط بهتری برقرار کنند و اختلافات را درک و حل کنند. وقتی خانواده‌ها دچار تغییر می‌شوند، یادگیری سازگاری دشوار است. مشاوره می‌تواند به اعضای خانواده کمک کند تا در این شرایط دشوار از یکدیگر حمایت کنند، درگیری و مشاجره را کاهش دهند و در نتیجه قویتر شوند.

بهترین مشاوره خانواده چگونه انجام می‌شود؟

‌بخش عمده موفقیت جلسات، به مشاور و روان‎درمان شما مرتبط است. برای اینکه بتوانید نتیجه خوبی از این جلسات بگیرید، بهتر است به بهترین مشاور خانواده نزدیک محل زندگی‌تان مراجعه کنید.
بهترین مشاور خانواده‌ای که انتخاب کرده‌اید، در جلسه اول، با تمام اعضای خانواده صحبت می‌کند تا بتواند مشکلات و مسائل آن‌ها را به درستی درک کند. در اولین جلسه، سوالات به گونه‌ای طرح می‌شوند که بیشتر بر روی دید اعضای خانواده نسبت به مشکلات تمرکز دارند. سپس، مشاور با توجه به تجربه و دانش خود، راه‎حل‎هایی را برای حل مشکلات طرح می‌کند. هدف مشاور، می‌بایست حل مشکلات خانواده بدون مقصر دانستن فرد یا افراد خاص باشد.

در جلسات بعد، اعضای خانواده می‌توانند با استفاده از راهکارهای مشاور، طی چند جلسه، به درک و فهم رابطه درست و روش‌های حل مشکلات خود برسند. اینکه هر خانواده به چند جلسه مشاوره نیاز دارند، بستگی به پیچیدگی مشکلات، نظر مشاور و تمایل اعضای خانواده برای حضور در جلسات دارد.

مشاور، تا زمان حل کامل مشکلات، در کنار خانواده باقی می‌ماند و در صورتی که تشخیص دهد برای ادامه درمان، فرد یا افراد خانواده می‌بایست به متخصصان دیگر، مانند روانپزشک و… مراجعه کنند، آن‌ها را به بهترین افراد، ارجاع می‌دهد.

در چه مواردی باید به مشاور خانواده مراجعه کرد؟

خانواده یکی از مهم‌ترین بنیان‌ها و نهاد‌های جهان است. چنانچه تناقض یا اختلافی بین اعضای خانواده پیش آید، احتمال اینکه در احساسات، عواطف و رفتار افراد خللی ایجاد شود، وجود دارد. بدین منظور، روانشناسان توصیه می‌کنند که در صورت بروز برخی از مسائل و مشکلات در بین افراد خانواده، حتما جهت انجام مشاوره خانواده، به سراغ متخصصین این حوزه بروید. برخی از موارد و مشکلاتی که نیازمند استفاده از خدمات مشاوره خانوادگی را دارند عبارتند از:

زوج ‎درمانی

چنانچه بین زن و شوهر، اختلافات فاحش و غیر قابل حلی وجود داشته باشد، مشاور برای حل این مشکلات، از هر دو می‌خواهد که به طور همزمان یا جدا از هم، در جلسات مشاوره شرکت کنند. در جلسات زوج‎درمانی، دغدغه‌های زن و مرد، نحوه صحبت کردن آن‌ها با یکدیگر، مشکلاتی که از آن‌ها رنج می‌برند، نحوه گوش دادن به صحبت‌های دیگر، راهکارهایی که برای حل مشکلاتشان استفاده می‌کنند و… مورد بررسی قرار می‌گیرند.

درمانگر به زن و مرد کمک می‌کند تا نقش خود را در زندگی زناشویی پیدا کنند و اشتباهات خود را به وضوح ببینند. در این جلسات، از زن و مرد خواسته می‌شود تا با ذهنی باز و پذیرنده، وارد جلسه شوند تا بتوانند مشکلات خود را به شیوه بهتری حل کنند. اگر یکی یا هر دو طرف، سرسختانه عقیده داشته باشند که هیچ مشکلی از طرف آن‌ها وجود ندارد، درمان‌گر نکات و موارد را به آن‌ها اعلام کرده و دلایل تفکر اشتباه آن‌ها را گوشزد می‌کند.

سپس، درمانگر می‌تواند مرحله به مرحله، راهکارهای خود را برای حل مشکلات مطرح کند. تغییرات ناگهانی برای هر فردی سخت است. بنابراین، از افراد خواسته می‌شود تا با داشتن صبر و حوصله، به تدریج رابطه شکسته خود را ترمیم کنند تا زخم‌های زندگی مشترک، به مرور زمان بهبود پیدا کند.

مشاوره طلاق

بسیاری از افرادی که در یک قدمی طلاق قرار دارند، مشکلات قابل حلی دارند اما دانش و آگاهی لازم برای حل این مشکلات را ندارند. در این صورت، دریافت خدمات مشاوره خانواده می‌تواند به زوجین کمک کند تا در صورت امکان، مشکلات خود را به تدریج حل نمایند. در برخی از این جلسات، علاوه بر زوجین، فرزندان نیز در کنار والدین حضور خواهند داشت. حضور فرزندان به مشاور و والدین کمک می‌کند تا راحت‌تر بتوانند مشکلات خود را قبول کرده و آن‌ها را رفع نمانید.

گاهی اوقات، تلاش‌هایی که برای حفظ و دوام زندگی مشترک انجام می‌شود، به نتیجه‌ای نمی‌رسد و برای صلاح اعضای خانواده، چاره‌ای جز طلاق وجود ندارد. طلاق پدیده‌ای ناخوشایند است اما در برخی شرایط، ادامه زندگی نیز تبعات و آسیب‌های زیادی به افراد می‌زند.

با این وجود، حتی پس از اتمام یک زندگی ناموفق هم ممکن است افراد درگیر مشکلات و پیامد‌های زیادی شوند.
برای اجتناب از چنین مواردی، می‌توان از کمک مشاور خانواده استفاده کرد. مشاور با بررسی صلاحدید و در نظر گرفتن مشکلات، تعداد اعضای خانواده، وضعیت فرزندان و… به خانواده‎ها کمک می‌کند تا پس از طلاق نیز بتوانند تعامل و ارتباط خود را به خوبی حفظ کنند.

سکس تراپی

یکی از مهم‌ترین مواردی که باعث دوام یک زندگی مشترک می‌شود، داشتن رابطه جنسی مطلوب است. چنانچه زن یا مرد یا هر دو، نتوانند یک رابطه زناشویی عادی و صحیح داشته باشند، احتمال اینکه بتوانند در بین سایر جنبه‌های زندگی خود، تعادل را برقرار کنند، بسیار کم است.

در صورتی که در جلسات مشاوره خانوادگی، مشخص شود که ریشه مشکلات، نداشتن رابطه سالم است، درمانگر از زوجین می‌خواهد که برای دریافت خدمات مشاوره جنسی یا همان سکس تراپی، اقدام نمایند.

داشتن رضایت و لذت بردن هر دو طرف، بسیار مهم و حیاتی است. اگر یکی از طرفین یا هر دو، از تعداد یا کیفیت رابطه جنسی خود، رضایتی نداشته باشند، مشاور با آن‌ها صحبت کرده و سوالات خود را مطرح می‌کند. اطلاعاتی که بین درمانگر و زن و مرد رد و بدل می‌شود، کاملا محرمانه است و تحت هیچ شرایطی، به خارج از کلینیک منتقل نمی‌شود.

در جلسات سکس تراپی، شیوه درمانی بر پایه گفتگو می‌باشد. زن و مرد، با چالش‌ها، خواسته‌ها و محدودیت‌های خود آشنا شده و در صورتی که مشکل فیزیکی یا ذهنی‎ای داشته باشند، برای حل آن اقدام می‌نمایند.

خانواده درمانی

موارد زیادی وجود دارد که باید در یک خانواده سالم رعایت شود. خانواده سالم به این معنی نیست که در کانون خانواده، هیچ مشکل، تعارض یا ناسازگاری‌ای وجود ندارد. یادتان باشد که مشکلات و مسائل در تمام خانواده‌ها وجود دارد. منتها تمام اعضای خانواده سالم، در برقراری ارتباط، بیان احساسات خود و حل مشکلات، به شیوه‌ای علمی و موثر عمل می‌کنند.

اگر تمامی اعضای خانواده یا بخشی از آن‌ها، در برقراری ارتباط با یکدیگر مشکل داشته باشند، درمانگر از همه اعضا می‌خواهد که در جلسات مشاوره حضور داشته باشند. در طول جلسه، اعضای خانواده در یک محیط امن دور هم جمع می‌شوند و مشاور به آن‌ها تاکید می‌کند که بدون داشتن هیچگونه احساس شرم، ناامنی یا ترس از قضاوت، مشکلات و درگیری‌های ذهنی خود را مطرح کنند و خواسته‌های خود را به صورت علنی به زبان بیاورند.

قسمت اعظم مشکلات خانوادگی، به دلیل ناآگاهی یا نداشتن مهارت درست صحبت کردن است. مشاور، صحبت تمام اعضای خانواده را بدون هیچگونه تعصب یا پیش داوری‎ای گوش می‌دهد، و در ادامه، ریشه مشکلات را عنوان می‌کند.

در جلسات مشاوره، از اعضای خانواده خواسته می‌شود تا با صبر و حوصله، مهارت‌های برقراری ارتباط درست را یاد بگیرند و آن‌ها را در محیط خانه به کار ببرند.

روانشناسی کودک و نوجوان

کودکی و مخصوصا نوجوانی، سنین حساس و متفاوتی است. در این دوره از زندگی، فرد دچار تعارضات و سردرگمی‌های بسیاری می‌شود. کودکان تا قبل از بزرگسالی، درک درستی از مسائل ندارند و با توجه به الگوهایی که دارند، رفتار خود را تغییر می‌دهند. گاهی اوقات، رفتار کودک، از برخی از مشکلات، مانند بیش فعالی، اوتیسم و… تاثیر می‌گیرد. به همین دلیل، کنترل و برقراری تعادل در خانواده، می‌تواند کاری چالش برانگیز و سخت باشد.
نوجوانان نیز قبل از بلوغ، به دلیل ترشح هورمون‌های مختلف و عدم تعادل هورمونی، دچار هجوم احساسات و عواطف مختلف می‌شوند. دلیل دیگر تغییر رفتار نوجوانان، می‌تواند عدم آمادگی آن‌ها برای انتخاب مسیر زندگی و سردرگمی بیش از حد باشد. در چنین شرایطی، معمولا نوجوانان دچار پرخاشگری، عدم تمرکز، اضطراب و استرس و برخی از بیماری‌های روحی-روانی می‌شوند.

در صورتی که در خانواده خود، کودک یا نوجوانی دارید که نمی‌توانید با آن به خوبی ارتباط برقرار کنید و نگران فروپاشی کانون خانواده خود هستید، بهتر است برای دریافت خدمات مشاوره خانواده، اقدام نمایید. به دلیل اینکه فضای این جلسات به صورت خانوادگی است و کودک یا نوجوان می‌داند که قضاوت او بر عهده یک فرد متخصص است (نه پدر و مادر یا دیگران) احتمال اینکه برای حضور تمایل داشته باشد، وجود دارد.

مشاوره خیانت

یکی از مواردی که می‌تواند باعث بروز شکاف و اختلاف در میان اعضای خانواده شود، خیانت زن یا شوهر نسبت به همسر خود، می‌باشد. هیچ فردی از خیانت طرف مقابلش خوشش نمی‌آید. خیانت در رابطه زناشویی می‌تواند به صورت خیانت جنسی، احساسی یا مجازی (تلفنی) باشد. تحمل هر کدام از این موارد، برای فرد مقابل سخت و گاهی اوقات غیر ممکن است.

ممکن است فرد خیانتکار برای توجیه کار خود، دلایل مختلفی را عنوان کند. به طور مثال، عدم تمایل همسر به برقراری رابطه جنسی، خیانت دیدن از همسر، نداشتن تفاهم و صمیمیت با همسر و…. هیچ کدام از این دلایل، توجیه خوبی برای خیانت کردن محسوب نمی‌شوند. اگر رابطه زناشویی‌ای مشکل دارد، باید تحت نظر افراد کارشناس و حاذق، این مشکلات حل شود و چنانچه راهی برای حل مشکل وجود ندارد، می‌توان از راهکار طلاق استفاده کرد؛ نه خیانت! خیانت کردن نشان از مشکل، ضعف و بی‌توجهی فرد است.

چنانچه یکی از زوجین، خیانت کرد و همسر او بعد از آگاه شدن از این موضوع، فرصتی برای حل مشکل و از سرگیری زندگی مشترک داد، می‌توان با کمک مشاور خانواده، دلایل خیانت را پیدا کرد و برای تغییر تفکر و شیوه زندگی، از راهکار‌های طرح شده، استفاده نمود.

کلام آخر

هنگامی که با مشکلات خانوادگی مواجه شدید، سعی کنید مشاوره خانواده‌ای را انتخاب کنید که در کار خود موفق عمل کرده باشد. از این رو دکتر مهسا کاشفی زاده گزینه مناسبی می‌باشد؛ زیرا دارای تجربه و دانش بالایی بوده و مشکلات شما را در سریع‌ترین زمان ممکن حل و فصل می‌کند. ایشان علاوه بر مشاوره حضوری، به صورت آنلاین نیز مشاوره می‌دهد پس در صورتی که توانایی مراجعه حضوری را ندارید می‌توانید از مشاوره آنلاین آن استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

Please enter your comment!
Please enter your name here