مشاوره فردی

آیا تا به حال به کسی نیاز داشته‌اید که با او صحبت کند و بدون قضاوت به شما گوش دهد؟ شخصی که به شما بازخورد و نصیحت صادقانه می‌دهد و هر آنچه را که می‌گویید محرمانه نگه می دارد؟ شما تنها نیستید، تقریبا همه ما نیاز به مشاور فردی در جلسات مشاوره فردی برای یک بار همه که شده در زندگی تجربه کرده‌ایم. طبق گزارش انجمن ملی بیماری‌های روانی، سالانه بیش از 50 میلیون نفر یک بیماری روانی را تجربه می‌کنند. از این تعداد 44.8 درصد به درمان می‌روند. میلیون‌ها نفر می‌آموزند که مشاوره فردی مزایایی دارد.

برای مشاوره فردی میتوانید با دکتر مهسا کاشفی زاده عضو نظام روانشناسی و مشاوره از طریق واتساپ با شماره 09121433438 در تماس باشید. 

مشاوره فردی چیست؟

مشاوره فردی مشاوره‌ای است که بر نگرانی‌های آنی یا آینده نزدیک فرد متمرکز است. مشاوره فردی ممکن است شامل مشاوره و برنامه ریزی شغلی، غم و اندوه پس از مرگ یکی از عزیزان یا برخورد با مشکلات در یک شغل قبل از بزرگ شدن باشد. مشاوره فردی یک بحث تک به تک بین مشاور و مراجعه کننده است که فرد متقاضی درمان است. این دو یک اتحاد، رابطه یا پیوندی تشکیل می دهند که اعتماد و رشد شخصی را امکان پذیر می کند.

مشاوره فردی فرآیندی برای خودشناسی و رشد است. می‌تواند به افزایش اعتماد به نفس، بهبود روابط، حل مشکلات، دستیابی به اهداف آموزشی و تصمیم گیری خوب برای رفاه عاطفی، فکری، جسمی و معنوی کمک کند.

در مشاوره فردی، شما و مشاورتان یک به یک در یک محیط خصوصی، محرمانه و حرفه‌ای ملاقات می‌کنید. رابطه مشاوره ای امن، واقعی، گرم و قابل قبول است، جایی که مشاور شما را همانطور که هستید بدون هیچ گونه قضاوتی در مورد شما می‌پذیرد. مشاور به شما گوش می‌دهد و سعی می‌کند موقعیت زندگی شما را درک کند، به شما کمک می‌کند تا افکار، احساسات و عواطف خود را در مورد موقعیت‌های زندگی خود کشف کنید.

مشاور فردی به شما کمک می کند تا جنبه‌هایی از زندگی خود را شناسایی کنید که دوست دارید آن‌ها را تغییر دهید، به شناسایی اهداف شما کمک می‌کند، و شما را قادر می‌سازد تا چالش‌های خود را بهتر مدیریت کنید. روی بهبود خود/ روابط خود و پیشرفت در اهدافی که برای خود تعیین کرده‌اید کار کنید.

شما ممکن است در مورد دیدگاه‌ها و رویکردهای مختلف بحث کنید. شما همچنین جنبه‌های عاطفی موقعیت را کشف و درک می‌کنید و با آن‌ها برخورد می‌کنید. شما حتی ممکن است در جلسات مشاوره فردی به روان درمانی هم بپردازید. 

تاریخچه مشاوره فردی

تاریخچه مشاور فردی

در سال 2021، بیش از 41.7 میلیون آمریکایی به یک درمانگر مراجعه کردند که نشان دهنده محبوبیت مشاوره در قرن بیست و یکم است. با این حال، درمان قرن ها پیش آغاز شد و مردم هزاران سال است که در زمینه مسائل مربوط به سلامت روان به یکدیگر کمک می کنند. اولین درمان بیش از 3500 سال پیش اتفاق افتاد، زمانی که شفابخش “جادو” و داستان ها راهی برای انسان ها برای گرد هم آمدن و ارتباط بود.

امروزه درمان ابزاری است که دامنه وسیعی دارد. بیش از 400 نوع درمان و صدها هزار درمانگر وجود دارد که در زمینه های مختلف سلامت روان و مراقبت های بهداشتی تخصص دارند. درک تاریخچه مشاوره فردی و چگونگی تأثیر آن بر جامعه امروزی می تواند به افراد کمک کند تا در مورد اهداف درمانی فعلی سلامت روان خود تصمیمات آگاهانه بگیرند.

ممکن است تاریخ تعیین شده دقیقی برای شروع درمان به عنوان یک عمل وجود نداشته باشد؛ زیرا احتمالاً در بسیاری از تاریخ اتفاق افتاده است. قرن‌هاست که انسان‌ها از طریق گفتگو، تمرینات سلامتی و مراقبه به یکدیگر کمک می‌کنند. بسیاری موافقند که شیوه‌های درمانی ظاهراً از یونان باستان ثبت شده است. با این حال، “روان درمانی”، اصطلاح رسمی برای درمان سلامت روان، به طور رسمی در اوایل دهه 1800 (قرن 19) به یک اصطلاح تبدیل شد. زمانی که برای مشاوره به مطب خانم دکتر مهسا کاشفی زاده مراجعه کردید حتما از تاریخچه مشاوره فردی از ایشان بپرسید. 

چه زمانی باید از مشاوره فردی استفاده کرد؟

زمان استفاده از مشاوره فردی

مشاوره فردی فرصتی شخصی برای دریافت حمایت و تجربه رشد در زمان های چالش برانگیز زندگی است. مشاوره فردی می تواند به فرد کمک کند تا با بسیاری از موضوعات شخصی در زندگی مانند خشم، افسردگی، اضطراب، سوء مصرف مواد، چالش های ازدواج و روابط، مشکلات والدین، مشکلات مدرسه، تغییرات شغلی و غیره مقابله کند. در بسیاری از موقعیت‌ها افراد به مشاوره پیش از ازدواج، مشاوره ازدواج و … می‌روند. 

در طول جلسات مشاوره فردی، درمانگر به نگرانی‌های فرد گوش می دهد و به او کمک می‌کند تا افکار، احساسات و رفتارهای خود را کشف کند. درمانگر ممکن است سؤالاتی بپرسد، بازخورد ارائه دهد و پیشنهادهایی برای مقابله و رسیدگی به مسائل فرد ارائه دهد. به دلایل مختلفی می‌تواند سرمایه گذاری موثری بر روی خود و سلامت روان فرد باشد.

هدف جلسات مشاوره فردی چیست؟

اول، مشاوره فردی می‌تواند به افراد کمک کند تا مسائل اساسی را که به نگرانی‌های سلامت روان آن‌ها کمک می‌کند، شناسایی کرده و به آن‌ها رسیدگی کنند. با صحبت کردن از طریق تجربیات و احساسات خود با یک درمانگر، افراد ممکن است دلایل اصلی مشکلات خود را بهتر درک کنند و راهبردهایی برای رسیدگی به آن‌ها ایجاد کنند.

ثانیاً، مشاوره فردی می‌تواند فضای امن و حمایتی را برای افراد فراهم کند تا احساسات خود را ابراز کنند و تجربیات دشوار را تجربه کنند. بسیاری از مردم داشتن یک متخصص آموزش دیده برای گوش دادن به آن‌ها و ارائه راهنمایی و پشتیبانی در هنگام عبور از چالش‌ها مفید است.

سوم، مشاوره فردی می‌تواند به افراد کمک کند تا مهارت‌ها و استراتژی‌های مقابله‌ای را برای مدیریت استرس، اضطراب و سایر نگرانی‌های مربوط به سلامت روان توسعه دهند. این می‌تواند به ویژه برای افرادی که برای کنار آمدن با رویدادهای پیچیده زندگی یا مواجهه با استرس‌های مداوم در زندگی خود تلاش می‌کنند مفید باشد.

به طور کلی، مشاوره فردی برای بزرگسالان می‌تواند سرمایه گذاری ارزشمندی برای خود و سلامت روان فرد باشد. می‌تواند فضای حمایتی و امنی را برای کاوش و رسیدگی به مسائل اساسی، توسعه مهارت‌های مقابله‌ای و کار از طریق تجربیات دشوار فراهم کند.

مزایای مشاوره فردی

مزایای مشاوره فردی

مشاوره فردی یا درمان انفرادی در مقایسه با درمان‌های گروهی مزایای متعددی دارد. برخی از این مزایا عبارتند از:

دریافت درمان شخصی متناسب با نیازهای شما

مشاوره فردی کاملاً بر روی شما و دغدغه‌ها و اهداف خاص شما متمرکز است. درمانگر می‌تواند برنامه درمانی را با نیازهای فردی شما تنظیم کند به جای اینکه سعی کند شما را در یک رویکرد یک اندازه متناسب با همه قرار دهد.

جلب توجه یک به یک

در مشاوره فردی، شما توجه بی‌نظیر درمانگر را دارید و می‌توانید نگرانی‌های خود را در یک محیط خصوصی و محرمانه مطرح کنید. افرادی که ممکن است خجالتی باشند یا از صحبت کردن در گروه می‌ترسند، ممکن است این کار را بسیار مفید بدانند.

محرمانه بودن بالا

مشاوره فردی سطح بالایی از حریم خصوصی را فراهم می‌کند؛ زیرا جلسات خصوصی و فقط بین شما و درمانگر است. این می تواند به ویژه برای افرادی که نگران حریم خصوصی خود هستند یا احساس خجالت یا شرم در مورد مسائل خود دارند مهم باشد.

یک چشم انداز تازه و جدید

یک درمانگر می‌تواند یک دیدگاه منحصر به فرد ارائه دهد و به شما کمک کند چیزها را متفاوت ببینید. آن‌ها می‌توانند بازخورد عینی ارائه دهند و به شما کمک کنند تا افکار، احساسات و رفتارهای خود را با جزئیات بیشتری درک کنید.

مراقبت کامل

مشاوره فردی می تواند جامع تر باشد و به شما امکان می‌دهد تا به طیف وسیع‌تری از مسائل بپردازید؛ زیرا تمرکز کاملاً روی شماست. این می‌تواند به ویژه در صورت داشتن نگرانی‌های متعدد یا مشکلات پیچیده مفید باشد. این مزایا حتی در مشاوره آنلاین خانواده هم به چشم می‌آید. 

رویکردی دلسوزانه

گرایش دلسوزانه

  مشاوره فردی به شما این امکان را می‌دهد که با یک درمانگر کار کنید که کاملاً بر نیازهای شما متمرکز است و متعهد است که به شما کمک کند تا مشکلات خود را به روشی حمایتی و دلسوزانه حل کنید.

انواع مشاوره فردی

انواع مختلفی از درمان فردی وجود دارد که فرد ممکن است انتخاب کند. برای کشف درمان فردی که به بهترین وجه با نیازهای شما مطابقت دارد، ادامه دهید.

1. درمان روان پویا یا Psychodynamic Therapy

درمان روان پویایی یک درمان طولانی مدت برای بیماری روانی است که در آن درمانگر شما را تشویق می‌کند تا در مورد هر چیزی که در ذهن دارید صحبت کنید تا الگوهای منفی را کشف کنید. در این نوع درمان، شما در مورد الگوهای فکری، احساسات و روابط خود صحبت می‌کنید تا ببینید که چگونه به پاسخ‌ها کمک می‌کنند. از آنجایی که درمان روان یک درمان طولانی مدت برای بیماری روانی است، اغلب سال‌ها طول می‌کشد.

2. درمان شناختی رفتاری (CBT) یا Cognitive-Behavioral Therapy

این روش مشاوره بر شناسایی احساسات و باورها و چگونگی تأثیر آن‌ها بر موقعیت‌های زندگی تمرکز دارد. با کمک درمانگر خود راه‌هایی برای تبدیل افکار منفی به افکار مثبت ایجاد خواهید کرد. درمان شناختی-رفتاری در درمان OCD، بی‎خوابی، اضطراب، افسردگی، اختلالات خوردن و غیره موثر است. CBT بیشتر به موارد زیر تقسیم می شود:

  • رفتار درمانی دیالکتیکی
  • درمان هیجانی منطقی

3. رفتار درمانی یا Behavioral Therapy

رفتار درمانی تلاش می‌کند تا رفتارهای خاصی را که از خود نشان می‌دهید در چیزهایی که از گذشته خود آموخته اید، ردیابی کند. این شکل از درمان می‌تواند به شما کمک کند واکنش‌ها و الگوهای رفتاری خود را تغییر دهید.

4. درمان انسانی یا Humanistic Therapy

انسان درمانی

این نوع درمان فردی از رویکردی استفاده می‌کند که جهان بینی شما را مورد مطالعه قرار دهد تا ببیند چگونه بر انتخاب‎های شما تأثیر می‌گذارد. متخصصان انسان‌گرا تشخیص می‌دهند که شما بهترین فرد برای درک خود هستید. شما احساسات خود را مطالعه می‌کنید و سعی می‌کنید پذیرش خود را بهبود بخشید. درمان انسان گرا برای تروما، افسردگی، اختلال مصرف مواد مخدر، مسائل مربوط به عزت نفس و غیره خوب است. این شکل از برنامه درمانی نیز به سه زیر گروه تقسیم می‌شود:

  • گشتالت
  • درمان وجودی
  • درمان شخص محور

مراحل مشاوره فردی

در حالی که مشاوره هم از نظر شکل و هم از نظر هدف متفاوت است، اکثر نظریه های مشاوره شامل شکلی از سه مرحله زیر هستند:

  1. ایجاد رابطه
  2. ارزیابی مشکل
  3. تعیین هدف

مشاوران و مراجعان هر دو باید بدانند که فرآیند مشاوره نیاز به صبر دارد. به ندرت یک راه حل سریع وجود دارد و ممکن است قبل از بهتر شدن اوضاع بدتر شود. کار مستلزم تعامل و تعهد هر دو طرف است.

فرآیند مشاوره یک گفتگوی برنامه ریزی شده و ساختار یافته بین مشتری و مشاور است. مشاور یک متخصص آموزش دیده و واجد شرایط است که به مشتری کمک می کند تا منبع نگرانی یا مشکلات خود را شناسایی کند. سپس، با هم، رویکردهای مشاوره ای را برای کمک به مقابله با مشکلات پیش رو پیدا می کنند.

هاکنی و کورمیر (2005) یک مدل پنج مرحله ای را برای تعریف فرآیند مشاوره پیشنهاد کردند که از طریق آن مشاور و مراجع هر دو با هم پیش می‌روند. رکت می کنند. 

مرحله اول: (افشای اولیه) ایجاد رابطه

مرحله اول افشای درون

فرآیند مشاوره با ایجاد رابطه آغاز می شود. این مرحله بر روی تعامل مشاور با مراجع برای کشف مسائلی که مستقیماً بر او تأثیر می‌گذارد متمرکز است.

مشاور بر استفاده از مهارت‌های خوب گوش دادن و ایجاد یک رابطه مثبت تمرکز می‌کند. هنگامی که موفقیت آمیز باشد، پایه‌ای قوی برای گفتگوهای آینده و ادامه روند مشاوره تضمین می‌کند. دکتر مهسا کاشفی زاده با آگاهی از همه این مراحل، درمان شما را آغاز می‌کند. 

مرحله دوم: (کاوش عمیق) ارزیابی مشکل

در حالی که مشاور و مراجع به ایجاد یک رابطه سودمند و مشارکتی ادامه می دهند، فرآیند دیگری در حال انجام است: ارزیابی مشکل.

مشاور با دقت گوش می‌دهد و اطلاعاتی در مورد وضعیت مراجع (زندگی، کار، خانه، تحصیل و غیره) و دلیلی که او درگیر مشاوره شده است، را به دست می‌آورد.

اطلاعات حیاتی برای مراحل بعدی مشاوره شامل شناسایی محرک‌ها، زمان‌بندی، عوامل محیطی، سطوح استرس و سایر عوامل مؤثر است.

مرحله سوم: (تعهد به عمل) تعیین هدف

مشاوره موثر متکی بر تعیین اهداف مناسب و واقع بینانه با تکیه بر مراحل قبلی است. اهداف باید به طور مشترک شناسایی و توسعه داده شوند و مراجع متعهد به مجموعه‌ای از مراحل منتهی به یک نتیجه خاص باشد.

مرحله چهارم: مداخله مشاوره

این مرحله بسته به مشاور و نظریه هایی که با آن‌ها آشنا هستند و همچنین موقعیتی که مراجع با آن مواجه است متفاوت است.

برای مثال، یک رویکرد رفتاری ممکن است درگیر شدن در فعالیت‌هایی را پیشنهاد کند که به مراجع کمک می‌کند تا رفتار خود را تغییر دهد. در مقایسه، رویکرد شخص محور به دنبال درگیر کردن خودشکوفایی مراجع است.

مرحله پنجم: ارزیابی، خاتمه یا ارجاع

ارزیابی یا خاتمه

ممکن است خاتمه یک مرحله به نظر نرسد، اما هنر پایان دادن به مشاوره بسیار مهم است.

برای پایان دادن به مشاوره باید از قبل برنامه ریزی شود تا اطمینان حاصل شود که در عین اجتناب از عصبانیت، غم و اندوه، خودتان به تنهایی به نتیجه مثبت در تصمیم گیری‌های زندگی خود می‌رسید. 

در حالی که مراحل مشخصی برای فرآیند معمول مشاوره وجود دارد، ممکن است مشاوره فردی – مشاور فردی ادامه دادن جلسات را به شما پیشنهاد کند. به عنوان مثال، هنگام تعیین اهداف، ممکن است اطلاعات یا درک جدیدی ظاهر شود که نیاز به ارزیابی بیشتری از مشکل دارد.

وظایف مشاور فردی چیست؟

مشاوران مسئول انجام پروژه‌های کوتاه مدت یا بلند مدت برای رفع مسائل و نیازهای مختلف هستند. آن‌ها برای درک الزامات، انجام تجزیه و تحلیل داده‌ها و ارائه یافته‌ها به مدیران با مدیریت یا کارکنان مربوطه ملاقات می‌کنند. مشاوران مشاوره فردی – مشاور فردی ارائه می‌دهند، برنامه‌هایی را برای اجرا تدوین می‌کنند و پیشنهادهایی برای بهبود ارائه می‌دهند. آن‌ها همچنین ممکن است آموزش ترتیب دهند و به صورت دوره‌ای وضعیت را ارزیابی کنند تا تنظیمات لازم را انجام دهند. به طور کلی، مشاوران از تخصص و مهارت‌های تحلیلی خود برای ارائه بینش و راه حل‌های ارزشمند به مشتریان در زمینه تخصصی خود استفاده می‌کنند.

مسئولیت‌های مشاوره فردی – مشاور فردی عبارتند از:

  1. انجام پروژه‌های کوتاه مدت یا بلند مدت برای رفع مسائل و نیازهای مختلف
  2. ملاقات با مدیریت یا کارکنان مناسب برای درک نیازهای آن‌ها
  3. استفاده از مصاحبه، نظرسنجی و غیره برای جمع آوری داده‌های لازم

کاربردهای مشاوره فردی چه مواردی هستند؟

کاربرد مشاوره فردی

مشاوره روانشناسی با توجه به نیاز مراجعه می‌تواند کاربردهای مختلفی داشته باشد. برای مثال ممکن است فردی قصد طلاق از همسر خود را داشته باشد و نیاز به جلسات متعددی برای درمان، ارزیابی و مشاوره طلاق نیاز داشته باشد. در چنین موقعیتی قطعا کاربرد مشاوره فردی – مشاور فردی متفاوت است با موقعیتی که فردی به دلیل مشاوره والدین به روانشناس مراجعه می‌کند.

به طور کلی کاربردهای مشاوره فردی بر حسب نیاز شما تعیین می‌شود. 

تعداد و زمان جلسات مشاوره فردی چقدر است؟

تعداد جلسات بعد از مدتی توسط مشاوره فردی شما مشخص و تعیین می‌شود. ممکن است بعد از چند جلسه، دیگر نیازی به مشاوره فردی نداشته باشید و در عین حال ممکن است چندین ماه نیاز به مشاور فردی داشته باشید. زمان جلسات هم از 45 دقیق آغاز می‌شود و تا 1 ساعت 30 دقیقه ممکن است ادامه داشته باشد. برای مراجعانی با مشکلات حاد ممکن است هفته‌ای 1 الی 2 جلسه در نظر گرفته شود.

برای مثال فردی که برای مشکل خانواده درمانی به روانشناس مراجعه می‌کند ممکن است به تعداد جلسات بیشتری نسبت به فردی که برای مشاوره کودک و نوجوان مراجعه می‌کند، نیاز داشته باشند.

نتیجه گیری

معمولا افرادی که چند جلسه از مشاوره فردی – مشاور فردی را تجربه کرده‌اند به صورت طولانی مدت به جلسات خود ادامه داده‌اند تا درمان آن‌ها به صورت کامل انجام شود. ما در کلینیک یک روانشناس خوب تهران یعنی دکتر مهسا کاشفی زاده از طریق خدمات مشاوره فردی و زوجی، رویکردی متناسب با سلامت روانی و عاطفی ارائه می‌دهیم. تیم ما متشکل از درمانگران مجرب ما برای ایجاد یک محیط امن و حمایت‌کننده برای افرادی که به دنبال رشد شخصی هستند و زوج‌هایی که به دنبال چالش‌های رابطه هستند، اختصاص دارد.

سوالات متداول

مشاوره فردی چیست؟

مشاوره فردی، نوعی مداخله درمانی است که بر رسیدگی به نگرانی‌های شخصی، مسائل بهداشت روانی و چالش‌های زندگی تمرکز دارد.

مشاوره فردی به چند نوع تقسیم می‌شود؟

  • درمان انسانی 
  • رفتار درمانی
  • درمان روان پویا 
  • و …

تعداد جلسات مشاوره فردی چقدر است؟

تعداد جلسات بعد از مدتی بر حسب نیاز و روند بهبودی شما تعیین و مشخص می‌شود که از هر فردی به فرد دیگر متفاوت است.