خانواده درمانی

خانواده درمانی؛ یکی از روش های روان درمانی است که طی آن اعضای یک خانواده به دلایل مختلفی مورد مشاوره و درمان قرار می گیرند. وجود بیمار صعب العلاج در یک خانواده یا از دست دادن یکی از اعضای خانواده و یا هر عامل دیگری که می تواند مشکلات روحی شدیدی در خانواده ها ایجاد کند بسیار مخرب است. استفاده از روش خانواده درمانی می تواند تا حد زیادی کمک کننده باشد. 

خانواده درمانی چیست؟

مشاوره روانشناسی در روش درمانی که اعضای خانواده در آن حضور دارند تا حد زیادی در بهبود روابط اعضای خانواده و نیز حل مشکلات و تنش ها بسیار کمک کننده است. این روش طولانی مدت نیست و اکثرا تا قبل از  12 جلسه نتیجه بخش است. کاری که مشاور روانشناس در این روش انجام می دهد کمک به بهبود ارتباط اعضای خانواده با یکدیگر، با مسائل مختلف و نیز رخدادهایی است که یک خانواده را درگیر کرده است. این روش روان درمانی به خانواده ها برای مواجهه با اتفاقات ناخوشایند مثل مرگ یکی از عزیزان بسیار کمک می کند. علاوه بر آن به روابط اعضای خانواده را با یکدیگر عمیق تر می کند. برای این منظور همه اعضای خانواده یا تعدادی از آن ها در جلسات روان درمانی شرکت می کنند. در این روش گاهی لازم است بعضی از جلسات در قالب مشاوره فردی برای اعضای خانواده نیز دنبال شود.

چه زمانی به خانواده درمانی نیاز داریم؟

چه زمانی به خانواده درمانی نیاز داریم؟

بهترین زمان برای استفاده از خانواده درمانی وقتی است که اعضای خانواده با مشکلات حادی مانند اعتیاد، بیماری صعب العلاج و طولانی مدت، افسردگی مزمن و… درگیر باشند. به طور کلی می توان موارد زیر را به عنوان مهمترین نشانه های نیاز خانواده ها به درمان روانشناسی برشمرد:

اختلافات شدید میان زوجین

زن و شوهر گاهی در مسیر زندگی به مشکلاتی برخورد می کنند که به نظرشان اهمیت زیادی ندارد اما رفته رفته این مشکلات بزرگتر می شود و می تواند بنیان خانواده را حتی با وجود فرزند به خطر بیندازد. در این شرایط زوجین باید از کمک مشاوره های روانشناسی برای بهبود روابط بین خود استفاده کنند. مشاوره های روانشناسی به زوجین کمک می کند تا بتوانند ارتباط موثری با هم داشته باشند و این اختلافات و  مشکلات پایان یابد.

طلاق

یکی دیگر از مواردی که نیاز به مشاوره را برای اعضای یک خانواده به ضرورتی انکار ناپذیر تبدیل می کند مقوله طلاق و جدایی والدین است. این تصمیم بر همه اعضای خانواده تاثیر دارد از همین رو مشاوره خانواده کمک می کند که عبور از مساله برای زن و شوهر و فرزندان آن ها با آسیب کمتری صورت بگیرد.

افسردگی و استرس مزمن

در صورتی که به دلایل مختلف اعضای یک خانواده در بحران های مختلفی درگیر باشند رفته رفته خطر افسردگی آن ها را تهدید می کند. به طور مثال مرگ ناگهانی یکی از اعضای خانواده و عزیزان یا بیماری طولانی مدت در چنین شرایطی برای آسیب کمتر در برابر مشکلاتی که ممکن است اعتماد به نس اعضای یک خانواده را نیز تهدید کند، باید از کمک های مشاوره خانواده استفاده کرد.

اختلال در روند تربیت فرزندان

یکی از چالش های مهم والدین تربیت فرزندان و مواجهه آن ها در سنین مختلف می باشد. بسیاری از والدین بر این تصور هستند که اگر نتوانند مشکل فرزندان خود را حل کنند به معنای ضعف است، این تصور غلط است. مشاوره های خانواده یا کودک به والدین کمک می کند تا با حساسیت منطقی و معقول برای تربیت فرزندان خود گام بردارند.

اعتیاد

یکی از مهمترین مسائلی که کمک مشاوره را برای یک خانواده ضروری می کند، وجود فرد معتاد در یک خانواده است. اعتیاد نه تنها سلامت فرد بیمار، بلکه روان و سلامت روحی اعضای خانواده را نیز درگیر می کند. از همین رو مشاوره های روانشناسی تا حد زیادی می تواند برای اعضای خانواده فرد معتاد امری ضروری می باشد.

انواع روش ها و تکنیک های خانواده درمانی

در طول جلساتی که مشاوره اعضای خانواده صورت می گیرد، روانشناس اقدام به شخصیت شناسی اعضای خانواده می کند تا در روند جلسات بتواند مناسب ترین راهکارها را به آن ها ارائه کند. بسته به نوع مشکل، شرایط خانواده و نیز تشخیصی که روان درمانگر دارد، یکی از روش های درمانی مورد استفاده قرار می گیرد. از مهمترین روش هایی که برای جلسات مشاوره خانواده در نظر گرفته می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- تکنیک ساختاری

در این روش تلاش ها برای تعدیل و تقویت سیستم خانواده متمرکز است. مشاور در این جلسات به اعضای خانواده کمک می کند تا بتوانند ارتباطات بهترین بایکدیگر برقرار کنند.

2- روش راهبردی

این روش برای خانواده هایی که مشکلات ارتباطی زیادی دارند کارایی دارد. روانشناس با دیکته کردن مسئولیت ها و تکالیفی از اعضای خانواده می خواهد آن را انجام دهند. تلاش مشاور بر برقراری ارتباط موثر اعضا با یکدیگر است.

3- سیستمی

درمان در این روش متمرکز بر ارتباطات ناخودآگاه است. نقش مشاور خنثی است و اعضای خانواده می توانند در مسائل مختلف با یکدیگر چالش داشته و آن را حل کنند.

4- روایت درمانی

در این روش افراد با اتکا بر توانمندی ها  و مهارت های خود تلاش میکنند با مسائل و مشکلات مختلف مواجه شده و برای حل آن تلاش کنند.

5- بین نسلی

فاصله سنی و نسلی یکی از مشکلاتی است که غالبا بین والدین و فرزندان رخ می دهد. این افراد دچار درگیری ها و تعارضاتی می شوند که امکان ارتباط موثر با یکدیگر را از دست می دهند. مشاور در این شرایط با تحلیل تعاملات و مشاهدات خود به آن ها کمک می کند تا مسائل بزرگ و ابهامات در میان آن ها برطرف شود و بتوانند با زبان مشترکی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

6- ارتباط درمانی

در این موارد اعضای خانواده نمی توانند با هم به درستی ارتباط برقرار کنند و دائما با تنش و مشکل مواجه می شوند. این موضوع می تواند به دلایل مختلفی مانند اختلافات در فرهنگ و یا تجربه های شخصی باشد. در چنین مواردی مشاور به افراد کمک می کند تا به بهترین شکل مهارت های ارتباطی خود را تقویت کنند و بدون تنش و مشکل با یکدیگر ارتباط داشته باشند.

7- آموزش های روانشناختی

در این روش در صورت بروز مشکلات روانی در اعضای خانواده به آن ها کمک می شود که توانمندی های خود را بشناسند تا بتواند در مقابل برچسب های اجتماعی که به بیماران روانی نسبت داده می شود، مواجهه قابل قبولی داشته باشند. در این روش از دارو و آموزش برای کمک به این افراد استفاده می شود.

در جلسه خانواده درمانی چه اتفاقی می افتد؟

در جلسه خانواده درمانی چه اتفاقی می افتد؟

شاید برای شما این سوال پیش بیاید که در جلسات مشاوره خانواده چه اتفاقی می افتد. همانطور که پیشتر اشاره شد در این جلسات تعدادی از اعضای خانواده دور هم جمع می شوند و حدود یک ساعت با مشاور روانشناس خود درباره مسائل خاص گفتگو می کنند. شاید برای شما جالب باشد که بدانید که طی جلسات روان درمانی اعضای خانواده می توانند موارد زیر را مطرح و برای حل آن به نتیجه برسند:

  1. افزایش توانایی اعضای خانواده در رفع مشکلاتی که پیش می آید
  2. اعضای خانواده می توانند به بیان افکار و عقاید به شکل سازنده و به دور از هر گونه تنش و درگیری بپردازند
  3. افراد می توانند به راحتی در مسائل مختلف منشا مشکلات را پیدا و برای حل آن تلاش کنند
  4. اعضای خانواده به نقاط ضعف و قوت خود پی می برند
  5. در این جلسات افراد به نقش های خود پی می برند و می توانند بر اساس الگوهای رفتاری مناسبی برای مسائل مختلف چاره اندیشی کنند

در بسیاری از موارد اعضای یک خانواده به دلیل ناآگاهی از کمک هایی که مشاوره روانشناسی می تواند برای آنها داشته باشد تا مدت های طولانی روابط سرد و ناخوشایندی با یکدیگر دارند و از حل مسائل و مشکلات به دور از تنش و درگیری عاجز هستند. این در حالی است که این جلسات مشاوره که اعضای خانواده با شرکت در آن هر کدام به آگاهی های لازم درباره خود و نقششان در خانواده می رسند، می تواند در مسیر زندگی برای ان ها بسیار راهگشا باشد.

هدف از خانواده درمانی چیست؟

اهداف مختلفی در مسیر درمان روحی و روانی خانواده ها مورد نظر است که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. بهبود و ارتقای توان کلی خانواده
  2. بهبود کیفیت ارتباطات خانواده
  3. تغییر در نوع و روش تعاملات خانواده
  4. بهبود توانمندی خانواده در جل مسائل مختلف
  5. بررسی تعاملات خانواده و کمک به بهبود آسیب های روانی که با آن درگیر هستند

مزایای استفاده از خدمات خانواده درمانی چیست؟

مزایای استفاده از خدمات خانواده درمانی چیست؟

استفاده از کمک ها و راهکارهای خانواده درمانی مزایای زیادی به همراه دارد که مهمترین آن ها عبارت است از:

خانواده ها می توانند مرزهای سالمی را روابط خود ایجاد کنند

بسیاری از خانواده ها تعریف درستی از خانواده و روابط خود ندارند، از همین رو حریم و مرزی را نیز قبول نمی کنند. این در حالی است که هر یک از اعضای خانواده فارغ از نقش و جایگاه، بایددارای حریم و مرز فردی نیز باشد. عدم آگاهی از این مرزهای سالم در بسیاری از موارد اعضای خانواده را در ارتباط با هم دچار مشکل و سوتفاهم های زیادی می کند. جلسات مشاوره خانواده می تواند تا حد زیادی این مرزهای سالم را به اعضای خانواده یادآوری کند.

روابط اعضای خانواده در تعامل با هم بهبود پیدا می کند

یکی دیگر از مزایای مهمی که مشاوره های خانواده به همراه دارد، بهبود در تعامل اعضای خانواده با یکدیگر است. در بسیاری از خانواده ها والدین در سنین مختلف فرزندان خود با آن ها به چالش های جدی برمی خورند. این چالش ها که غالبا به دلیل عدم آگاهی از سن فرزندان و تغییرات ان ها است، می تواند مشکلات عدیده ای را به همراه داشته باشد و شاکله کلی رابطه خانوادگی را تحت تاثیر قرار می دهد. جلسات مشاوره خانواده می تواند به بهبود روابط اعضای خانواده به شکل مناسبی کمک کند.

ایجاد پویایی در خانواده از دستاوردهای مهم مشاوره های خانواده است

با بزرگ شدن فرزندان و شروع استقلال هر یک از آنها خانواده از شکل صمیمی و قدیمی خود تا حد زیادی فاصله می گیرد و این موضوع می تواند برای والدین و حتی فرزندان نگران کننده باشد. دور شدن اعضای خانواده به دلیل مشغله زیاد یا استقلال فرزندان تا حد زیادی فضای خانواده را ساکت و گاهی سوت و کور می کند. در صورتی که مشاوره های خانواده به درستی پیگیری شود می توان در کنار پذیرش بخشی از واقعیت های زندگی پویایی خانواده را نیز حفظ کرد.  

نقش هر یک از اعضای خانواده به درستی تعریف و مشخص می شود

یکی از مشکلاتی که بسیاری از خانواده ها با آن درگیر هستند تحمیل نقش ها وظایف مختلف اعضا به عهده یک یا دو نفر است. به طور مثال بسیاری از وظایف مادر به عهده فرزند اول خانواده است یا همه مسائل خانواده به دوش  پدر تحمیل می شود. در این جلسات هر یک از اعضای خانواده با وظایف خود به درستی آشنا می شوند و برای پذیرش آن اقدام می کنند.

خانواده ها در حل مسائل مختلف توانمند می شوند

یکی دیگر از مزایای این جلسات روان درمانی کمک به اعضای خانواده برای مواجهه با مشکلات و مسائل مختلف و حل کردن آن ها بدور از تنش است.

دریافت خدمات خانواده درمانی از دکتر کاشفی زاده

در صورتی که بخواهید از کمک یک مشاور خانواده برای دریافت این دست از خدمات استفاده کنید، پیشنهاد ما به شما دریافت وقت مشاوره از دکتر مهسا کاشفی زاده عضو انجمن روانشناسان ایران می باشد. در صورتی که در مسایل مختلف مانند بروز احساسات، حل تعارضات خود با فرزندان، ناسازگاری والدین، مشکلات زناشویی، مشکلات روحی پس از طلاق و… مواجه هستید می توانید برای دریافت وقت مشاوره به صورت حضوری، آنلاین یا تلفنی با شماره 09121433438 تماس بگیرید. دکتر کاشفی زاده عضو سازمان نظام روانشناسی ایران و یکی از باتجربه ترین و خبره ترین روانشناسان خانواده در ایران است.

سوالات متداول

 چرا خانواده ها باید از کمک یک مشاور روانشناس برای حل چالش های خانواده کمک بگیرند؟

در بسیاری از موارد وقتی مشکلاتی مانند بیماری یا اعتیاد در خانواده ای بروز می کند نه تنها فرد بیمار، بلکه اطرافیان و سایر اعضای خانواده نیز از آن تاثیر می گیرند و به صورت طولانی مدت تبعات این موضوع در روح و روان آن ها باقی می ماند.  مشاوره های روانشناسی در واقع به بهبود بهداشت روان خانواده ها در این شرایط کمک می کنند تا فرد بتواند در آینده با مسائل و مشکلات دیگر به راحتی مواجه شده و ارتباط موثر با اطرافیان خود داشته باشد. 

از مهمترین مزایای استفاده از روش خانواده درمانی چیست؟

حل مشکلات زناشویی، کمک به تربیت فرزندان، بالا رفتن میزان سازگاری خانواده با تغییرات بزرگ، مواجهه با اتفاقات ناخوشایند در خانواده مانند مرگ یا بیماری یکی از اعضای خانواده، حل مشکلات ارتباطی میان اعضای خانواده و… از مهمترین مزیت هایی است که مشاوره های خانواده درمانی می تواند برای افراد به همراه داشته باشد. در این جلسات مشاوره بهبود کیفیت ارتباط بین اعضای خانواده با یکدیگر و نیز توانمند شدن ان ها در مواجهه با مسائل مختلف و چالش ها را به همراه دارد. علاوه بر اینکه در چالش های مختلف اعضای خانواده می توانند با آسیب کمتری از بحران ها عبور کنند. 

Rate this post

باید خوانده شود!