خیانت زناشویی؛ اثرات و عواقب بعد از آن

خیانت زناشویی یکی از علل مراجعات مکرر زوجین به مشاوره خانواده است که حتی در موارد بسیاری زوجین برای طلاق اقدام می کند. خیانت یکی از بدترین و دردناک ترین تجربیاتی است که فرد می تواند در زندگی تجربه کند. از همین رو مسیر ترمیم رابطه حتی در صورت بخشیده شدن توسط طرف مقابل بسیار طولانی و سخت خواهد بود. خیانت زناشویی از مسائلی است که در صورت دانستن علل و ریشه های آن می توان از بروز و آسیب‌های جبران ناپذیر آن پیشگیری کرد.

خیانت زناشویی چیست؟

واژه خیانت به خودی خود بار منفی و ناخوشایندی به همراه دارد. حال تصور کنید تجربه آن برای افراد تا چه حد می تواند بد و منفی باشد. خیانت که در برخی روابط عاطفی زوجین رخ می دهد که عمدتا اعتماد در آن رابطه از بین رفته و فرد خیانت کننده اقدام به دروغگویی می کند. گاهی با فریب طرف مقابل سعی در سوءاستفاده دارد. خیانت اگرچه در روابط عاطفی و خارج از ازدواج می تواند منجر به جدایی شود اما در روابط زناشویی خیانت یکی از زوجین عواقب سنگینی بر رابطه خواهد گذاشت.

شناخت ریشه های خیانت

شناخت ریشه های خیانت

نارضایتی پیرامون موضوعات مختلف در نهایت می تواند منجر به بروز خیانت شود. این مهمترین موضوعی است که براساس مشاوره روانشناسی درباره خیانت زوجین قابل بررسی و موشکافی است. وقتی رابطه دو طرفه زن و شوهر دستخوش خلاهای عاطفی، احساسی، جنسی می شود و از دیگر سو سردی در بر رابطه حاکم شود، می توان گفت بروز خیانت دور از ذهن نخواهد بود.

پازل خیانت ۳ تکه دارد:

  • خیانت ذهنی
  • خیانت کلامی
  • خیانت عملی

اینکه طرفین در ذهنشان وجود یک شخص انتزاعی متناسب ایده آل هایشان می سازند ناخواسته شروعی برای بروز یک خیانت است. این تخیلات می تواند در نهایت به زبان جاری شود و تحت عناوین مختلفی مثل درد و دل، هم زبانی و …. گام دوم خیانت که کلامی است را رقم بزند.

و در نهایت با پیدا شدن شخص سوم در رابطه زناشویی پازل خیانت کامل شود. و یکی از زوجین پا  در رابطه فرازناشویی بگذارد.

عمده کمبودهایی که منجر به خیانت زناشویی می شود برای زنان خلاهای عاطفی و برای مردان خلاهای جنسی است، با این وجود می تواند مسایل دیگری نیز در این زمینه دخیل باشد که در ادامه به آن ها اشاره می شود.

دلایل خیانت در زندگی مشترک چیست؟

دلایل خیانت در زندگی مشترک چیست؟

براساس اطلاعات کسب شده در مشاوره طلاق زوجین خیانت زناشویی علل و عوامل مختلفی دارد که در هر کدام از طرفین متفاوت است.

از مهمترین علل خیانت زنان می توان به مسایل زیر اشاره کرد:

عدم تامین مالی زن از سوی مرد: بی توجهی مرد در تامین مالی زندگی و همسر می تواند زن را به سمت خیانت برای بهبود کیفیت مالی سوق دهد.

عدم دریافت عاطفه و احساسات زن: در شرایطی که مرد همه وقت خود را با کار، دوستان، پدر و مادر، فرزندان و مسایل زندگی پر کند، و  زمانی برای سپری کردن با همسرش نداشته باشد خلا عاطفی میان آن دو می تواند زن را برای جبران این خلاء عاطفی به سمت خیانت بکشاند.

تلافی خیانت مرد: برخی زنان وقتی با خیانت همسران خود مواجه می شوند برای جبران این ضرر روحی که به آنها وارد شده به جای ترمیم رابطه و بهبود کیفیت زندگی یا جدایی راه سوم، یعنی خیانت را انتخاب می کنند.

عدم رابطه صمیمی عاطفی قوی زن با شوهر:عدم صمیمیت زن و شوهرها در مواردی می تواند راه را برای ورود نفر سوم در این رابطه و خیانت زوجین فراهم کند.

عدم ارضای جنسی زن در روابط زناشویی: نارضایتی از کیفیت رابطه جنسی زناشویی و عدم بی تفاوتی و پیگیری برای بهبود آن می تواند در نهایت منجر به خیانت شود.

تنهایی در منزل یا خانه نشین کردن زن برای عدم حضور در اجتماعات: این موضوع نیز می تواند زن را به سمت خیانت هدایت کند.

اعتیاد مرد و افراط در خشونت و رفتارهای نامناسب: بددهنی، بروز خشم و عصبانیت و اعتیاد سه عامل مهمی است که می تواند آرامش زندگی را متلاشی کرده و  منجر به خیانت شود.

همچنین مهمترین دلایل خیانت مردان نیز عبارت است از:

تنوع طلبی مرد: مردانی که فانتزیهای ذهنی زیاد و پیگیر هیجان هستند برای کسب لذت های بیشتر اقدام به خیانت می کنند.

بی پاسخ ماندن نیاز جنسی مرد در رابطه زناشویی: در شرایطی که به هر دلیلی زن نتواند پاسخگوی نیازهای منطقی یا غیرمنطقی برد باشد، مرد به سمت خیانت سوق پیدا می کند.

تنوع طلبی و تمایلات بالای جنسی مرد: برخی مردان معتقدند خیانت می تواند هیجان زیادی به همراه داشته باشد علاوه بر آنکه بر بهبود کیفیت زندگی زناشویی آنان نیز موثر باشد، از همین رو با این توجیح اقدام به خیانت می کنند.

عادی انگاری ارتباط با جنس مخالف: داشتن روابط متعدد پیش از ازدواج و ولع بیش از حد برای ارتباط با جنس مخالف گاهی می تواند پس از ازدواج نیز ادامه پیدا کند.

تمایل به تداوم ارتباطات متعدد با جنس مخالف مثل دوران تجرد: تنوع طلبی، نارضایتی از زندگی زناشویی، تکراری بودن رابطه، داشتن سابقه طلاق و… می تواند مرد را برای داشتن روابط متعدد تشویق کند.

مشغله همسر به دلیل بارداری، بچه داری، دعواهای طولانی و تاثیر آن بر کیفیت جنسی زناشویی: کاهش کیفیت رابطه جنسی زناشویی به دلیل بارداری زن، قهرهای طولانی زناشویی یا ناتوانی زن در برآورده کردن نیازهای جنسی نیز از عوامل خیانت مردان به شمار می آید.

انواع خیانت زناشویی

انواع خیانت زناشویی

خیانت زناشویی انواع مختلفی دارد که هر کدام و در هر مرحله ای از تجربیات بد به شما می آید. انواع خیانت زناشویی عبارت است از:

خیانت عاطفی: خیانت عاطفی شامل خیانت عشقی کورکورانه، تفننی یا مقطعی است. در خیانت عاطفی فردی که مرتکب خیانت شده با این توجیح که تنها قصد درد و دل یا هم صحبتی داشته مرتکب این اقدام شده است و سعی در مبری کردن خود از فعل خیانت دارد. این در حالی است که واژه خیانت یعنی شکستن تعهد طرفینی و قابل توجیه نیست بلکه باید این اشتباه را پذیرفت و در راستای جبران آن گام برداشت.

خیانت جنسی: می تواند به اشکال خیانت های جنسی رفاقتی، ماجراجویانه یا بیمارگونه باشد. برخی افراد به دنبال کنجکاوی و کشف تجربیات زیاد و خلق هیجان در زندگیشان مرتکب این کار می شوند.

خیانت عاطفی و جنسی: روابطی که خلاعاطفی و خلا جنسی سردی زیادی بین زوجین حاکم کرده در نهایت می تواند حضور فرد سوم را برای فرد خیانتکار پررنگ و با اهمیت کرده و در نهایت منجر به انجام خیانت شود.

چرا خیانت رخ می‌دهد؟

چرا خیانت رخ می‌دهد؟

مشکلات فردی افراد گاهی می تواند زمینه ساز بروز خیانت زوجین شود. اینکه فرد نتواند برای شکل دادن به هویت خود راه درستی را پیش برود ناخواسته برای جبران شکست ها، سرخوردگی ها و کمبودها دست به اقدامات نامعقول و اشتباه می زند. اگر فردی بتواند در رابطه با خود از در دوستی وارد شود طبیعی است که از هر اقدامی که برای او رنج و سختی به همراه داشته باشد دوری می کند.

یکی از مسائل و مشکلاتی که برخی افراد با آن دست به گریبانند عدم پذیرش خود است. چنین افرادی برای جبران کمبودهای خود با دیگران ارتباط برقرار می کنند این در حالی است که نمی دانند آنچه در دیگران برای جبران کمبودهای خود دنبال می کنند، حقیقی نیست. عدم مواجهه با مشکلات فردی در نهایت می تواند حتی پس از ازدواج نیز منجر به خیانت و سوق به سمت روابط متعدد شود.

خودشیفتگی نیز مشکل دیگری است که برخی افراد به آن دچار هستند و نقطه مقابل دسته اول است. این افراد از تعریف و تمجید اطرافیان لذت می برند از همین رو با برقراری ارتباط سعی در ارضای این حس رضایت دارند.

در بررسی های روانشناسی عمده عللی که باعث خیانت میشود عبارتند از:

  • خشم و انتقام زوجین از یکدیگر
  • نبود رضایت جنسی
  • کافی نبودن و عدم رضایت عاطفی
  • کنجکاوی و داشتن هیجانات جدید
  • مشکلات شخصیتی مثل کمبود عزت نفس و خودکم بینی
  • تنهایی روجین علیرغم زندگی مشترک
  • خودشیفتگی و هوش هیجانی پایین
  • سردی رابطه عاطفی زوجین
  • بی تفاوتی زوجین نسبت به جلب رضایتمندی یکدیگر
  • ضعف در حل مشکلات
  • اعتیاد

در مجموع می‌توان گفت که خیانت زوجین عمدتا رفتارهایی خودتخریب گر یا دیگر تخریب گر محسوب می‌شود و نیازمند روان درمانی از مسیر روانشناسی است.

چگونگی بروز خیانت در یک رابطه

چگونگی بروز خیانت در یک رابطه

در شرایطی که زندگی زناشویی تحت تاثیر تنش ها و کم مهری ها قرار گیرد و مبتلا به انبوهی از مشکلات حل نشده باشد زمینه برای سردی روابط و خیانت فراهم می شود. خیانت موضوعی نیست که به یکباره بروز کند. خیانت تا زمان ارتکاب 3 مرحله را طی می کند: ذهنی، کلامی و عملی.

یکی از مسائلی که می تواند منجر به خیانت زوجین شود خلا عاطفی  و احساسی در رابطه مشترک است که در هر یک از مراحل سه گانه خیانت باشد می تواند در صورت حضور شخص سوم بروز و ظهور پیدا کند.

اکثر زوجینی که مرتکب خیانت می شوند خلاهای عاطفی و احساسی را دلیل اصلی این کار خود بیان می کنند.

عوامل زمینه ساز ایجاد یک خیانت

عوامل زمینه ساز ایجاد یک خیانت

برای خیانت زناشویی از نگاه روانشناسان علل و عوامل مختلفی پیش از ارتکاب وجود دارد، که در نهایت منجر به این کار می شود. مسائل فردی، خانوادگی و اجتماعی را می توان سه عامل اصلی زمینه ساز خیانت زناشویی برشمرد.

مسائل فردی: فردی که مرتکب خیانت می شود عمدتا به دلیل مشکلات اعتقادی، روحی و روانی،مسائل حل نشده ای دارد که در نهایت برای جبران و فرار از این مشکلات و مسائل به خیانت روی می آورد. خودشیفتگی یا خود کم بینی، اختلالات شخصیتی، اعتیاد به مسائل جنسی و… از مهمترین عوامل فردی فرد خیانتکار است.

مسائل خانوادگی: عدم رضایت از رابطه زناشویی و رابطه جنسی مهمترین دلیلی است که عمدتا در میان زوجینی که مرتکب خیانت شده اند، بیان می کنند. ازدواج های سنتی  یا اجباری، ازدواج در سن کم و ناآگاهانه، عدم شناخت درست طرفین از یکدیگر و… از مهمترین مسائلی است که می تواند زنگ خطر بروز خیانت را در روابط زناشویی به صدا در آورد.

مسائل اجتماعی: ارتباط با دوستان و همکارانی که دیگران را نیز به رفتارهای مشابه و ارتباطات خارج از عرف ترغیب می کنند می تواند زمینه ساز بروز خیانت در رابطه زناشویی شود. علاوه بر آن توسعه شبکه های اجتماعی و  تسهیل و توسعه روابط نیز می تواند زمینه ای برای بروز خیانت باشد و افراد را به سمت روابط فرازناشویی سوق دهد.

چگونه می‌توان خیانت در زناشویی را بخشید؟

با توجه به اهمیت عمل به تعهد رابطه عاطفی و جنسی در رابطه زناشویی در صورت بروز خیانت زوجین، یکی از مسائلی که برای حفظ زندگی مشترک مطرح می شود، بخشیدن خیانت است. در صورتی که فردی که مورد خیانت واقع شده قصد بخشیدن فرد خیانتکار را داشته باشد هر یک از طرفین باید برای ترمیم رابطه و جلب اعتماد هم تلاش کنند.

مهمترین مسایلی که مانع بخشیدن فرد خیانتکار می‌شود:

  • از بین رفتن اعتماد متقابل
  • تضییع حقوق طرف مقابل
  • کاهش کیفیت روابط جنسی

در صورتی که زوجین با دریافت مشاوره از روانشناس سعی بر حفظ رابطه خود داشته باشند، لازم است هر دو طرف به ویژه فردی که مورد خیانت واقع شده مواردی را مدنظر قرار دهد.

به هیچ عنوان از سر احساسات زودگذر تصمیم نگیرید: این تصمیم می تواند رابطه، فرزندان و حتی سایر اطرافیان را متاثر از این بخشش احساساتی کند. از همین رو باید بعد از فروکش کردن احساسات این تصمیم اتخاذ شود.

برای بخشیدن خیانت همسر، او نیز باید در این تصمیم سهیم باشد: اگر فردی که خیانت کرده از اقدام خود ابراز پشیمان نکند، یا تمایلی به ادامه رابطه نداشته باشد. از همین رو این بخشش تاثیری در ادامه رابطه زناشویی نخواهد گذاشت.

شناسایی علل خیانت از سوی یکی از زوجین برای پیشگیری از تکرار ضروری است: علاوه بر اینکه این موضوع می تواند در مسیر بخشیدن به فرد خیانت دیده و نیز ترمیم اعتماد تخریب شده تاثیر مثبت داشته باشد.

در تمام مسیر پیگیری خیانت در رابطه از کمک مشاور روانشناس استفاده کنید: تحمل رنج روحی و روانی طرفین خیانت به تنهایی بسیار سخت و چالش برانگیز است و گاهی می تواند به اتخاذ تصمیمات بد منجر شود. بودن یک روانشناس متبحر می تواند زوجین را در این مسیر یاری کند.

محبت خود را از همسرتان دریغ نکنید: حتی در صورتی که خیانت از طرف فرد خیانت دیده بخشیده شود، فردی که مرتکب خیانت شده باید خالصانه اقدام به ابراز محبت کند. فراموش نشود زخم خیانت تا مدت ها دردناک بوده و فراموش کردن آن نیازمند زمان و صرف انرژی است.

حالات زن بعد از خیانت

حالات زن بعد از خیانت

زنان پس از آنکه از خیانت همسر خود مطلع می شوند، با موجی از احساسات ناخوشایند و عصبانیت روبرو می شوند، همین موضوع واکنش های مختلفی را به همراه دارد. از مهمترین حالات زنان پس از رویارویی با خیانت مرد عبارت است از:

  • بحث و جدل درباره عدم وفاداری مرد
  • روبرو کردن مرد یا عواقب بی وفایی و خیانت
  • بخشش همسر
  • تلاش برای حفظ زندگی
  • قرار گرفتن در حجم زیادی افکار منفی، ناامیدی و آشفتگی
  • از دست دادن اعتماد به نفس و عزت نفس
  • انتقام و تلافی با جدایی زناشویی یا تلافی متقابل

حالات مرد بعد از خیانت

مردان پس از مواجهه با خیانت همسر حالات مختلفی از خود بروز می دهد. حالاتی مثل:

  • قطع رابطه زناشویی
  • انتقام
  • تلافی و ارتباط با زنان

نشانه های خیانت زنان

نشانه های خیانت زنان

پس از بروز خیانت زوجین هر کدام از طرفین حالات و رفتارهایی از خود بروز می دهند که می توان آن را به راحتی تفکیک کرد. این نشانه ها در زنانی که دست به خیانت میزنند نیز از نگاه روانشناسان مشخص است. از مهمترین نشانه های خیانت زن می توان موارد زیر را برشمرد:

  • کمرنگ شدن رابطه عاشقانه
  • مشغول بودن زیاد با گوشی
  • وقت گذرانی بیشتر با دوستان
  • افزایش بهانه گیری و پرخاشگری
  • پنهانکاری
  • رسیدگی زیاد به شکل ظاهر و آرایش
  • سردی در رابطه جنسی زناشویی
  • بروز نوسانات اخلاقی و احساسی
  • افزایش استقلال
  • بروز عادت های متفاوت
  • پیدا کردن دوستان جدید
  • دروغگویی

نشانه های خیانت مردان

نشانه های خیانت مردان

با توجه به تفاوت ویژگی های جنسیتی زنان و مردان می توان این تفاوت را در خیانت هر یک قائل شد. عمده خیانت مردان می تواند عاطفی یا جنسی باشد. برخلاف آنچه تصور عامه است، خیانت مردان تنها از نوع جنسی نیست، بلکه مشکلات عاطفی در رابطه زناشویی عمدتا منجر به خیانت همسر و شاید در نهایت به خیانت جنسی نیز برسد. اما در مجموع ویژگی های مشترکی بین مردانی که مرتکب خیانت می شوند وجود دارد که مهمترین آن ها شامل:

  • مخفی کاری
  • بی توجهی به خانواده و سردی رابطه زناشویی
  • اغراق در محبت به شکل غیرقابل باور
  • دروغگویی و در دسترس نبودن
  • تغییر کیفیت رابطه جنسی
  • خودشیفتگی در مردان تنوع طلب
  • کمبود عزت نفس
  • زبان بازی
  • داشتن قدرت یا ثروت زیاد
  • مردان ایرادگیر و منتقد
  • مردان تنوع طلب

نکاتی کاربردی برای اجتناب از خیانت به همسر

نکاتی کاربردی برای اجتناب از خیانت به همسر

با توجه به اهمیت خیانت زوجین باید توجه داشت که رعایت مسایلی یا انجام کارهای می تواند بهترین موانع پیش روی خیانت زوجین باشد. از مهمترین نکات کاربردی در دوری از خیانت به همسر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دوری و پرهیز از عوامل انحراف
  • هم صحبتی و دوستی با همسر
  • کمک از دوستان و خاواده
  • کمک از مشاوره های روانشناس
  • عدم توجیه کارها و رفتارهای نامناسب و زننده وتلاش برای اصلاح آن‌ها
  • نادیده نگرفتن اراده و اختیار

راه پیشگیری از خیانت

همیشه گفته اند پیشگیری بهتر از درمان است. این موضوع درباره خیانت نیز صدق می کند. از همین رو می توان با مطالعه برای بهبود کیفیت رابطه زناشویی از خیانت زوجین پیشگیری کرد. از مهمترین راه های پیشگیری از خیانت زوجین می توان به موارد زیر اشاره کرد:

تعیین خطوط قرمز: پیش از ازدواج و در زمان صحبت های طرفین پیرامون زندگی مشترک باید این موضوع کاملا صریح و شفاف مطرح شود. یعنی هر کدام از طرفین باید حد و مرز مشخصی را برای ارتباطات اجتماعی با جنس مخالف خود را بیان کنند.

احترام به خود: کسی که خودش را دوست دارد دچار وابستگی افراطی به همسر نمی شود. حفظ تعادل در رابطه زناشویی مانع از وابستگی و فداکاری های افراطی می شود.

رسیدگی به خود: هر یک از زوجین باید برای بهترین بودن خودشان و نقشی که در رابطه زناشویی دارند تلاش کنند. حفظ سلامت، زیبایی اندام، به روز بودن، رسیدگی به نیازها و… می تواند هر یک از زوجین را به بهترین خودشان تبدیل کند که برای طرف مقابل ارزشمند است.

هم راز بودن همسر: صحبت کردن زوجین به دور از قضاوت و تنش کمک می کند تا طرفین رابطه زناشویی احساس امنیت داشته باشند و این موضوع تقویت کننده اعتماد است.

پاسخ منطقی به نیازهای رابطه زناشویی: ابراز محبت، پاسخ به نیاز های جنسی طرفین، توجه به خواسته های همسر و… .

انجام فعالیت های مشترک و کسب تجربه های هیجان انگیز و جدید: برنامه های تفریحی و فعالیت های مشترک به صمیمی تر شدن رابطه زناشویی بسیار کمک می کند. همین موضوع میزان خیانت در رابطه به طور شگفت آوری کاهش می دهد.

استفاده از کمک های مشاور: در طول زندگی مشترک همیشه تنش ها و چالش هایی به وجود می آید که مراجعه به روانشناس کمک به مدیریت بحران ها و حل مشکلات موثر است.

سوالات متداول

برای بخشیده شدن خیانت به همسرم چه کاری انجام دهم؟

مهمترین گام ابراز پشیمانی در گفتار، رفتار و عمل است. پس از آن از کمک یک روانشناس برای ترمیم رابطه خود استفاده کنید.

آیا راهکاری برای پیشگیری از خیانت زوجین وجود دارد؟ 

بله، شما می توانید با کمک راهنمایی مشاور روانشناس پیش و پس از ازدواج برای پیشگیری و اجتناب از خیانت راهنمایی بگیرید.

آیا زوج درمانی برای زوجینی که خیانت را تجربه کرده اند می تواند برای تداوم زندگی مفید باشد؟ 

بله، زوج درمانگر کمک می کند زوجینی که تصمیم به ادامه زندگی و ترمیم رابطه بعد از تجربه خیانت دارند، از این بحران با کمترین آسیب عبور کنند.

آیا امکان ادامه زندگی زناشویی بعد از خیانت وجود دارد؟ 

این موضوع به عوامل مختلفی بستگی دارد. آیا فرد خیانت دیده توانسته با افسردگی بعد از شکست عشقی کنار بیاید؟ اینکه محیط خانه متشنج است یا زمینه برای ترمیم رابطه وجود دارد؟ داشتن یا نداشتن فرزند؟تلاش برای ترمیم رابطه دوطرفه است یا خیر؟ پاسخ به این سوالات می تواند نشان دهنده امکان ادامه رابطه است.

آیا امکان تکرار خیانت در رابطه وجود دارد؟ 

اگر بعد از تجربه خیانت، تلاش دو طرفه برای ترمیم رابطه با کمک مشاوره روانشناسی وجود داشته باشد. مشاور خانواده و روانشناس پس از بررسی مجموعه ای از عوامل در نهایت می تواند شرایط را به سمت بهبود رابطه زوجین پیش ببرد. در این صورت می توان گفت امکان تکرار خیانت کاهش پیدا می کند.

آیا می توانید در زمینه زوج درمانی روانشناس ایرانی در انگلیس یا یک روانشناس خوب در تهران که امکان مشاوره آنلاین وجود داشته باشد معرفی کنید؟ 

بله شما می توانید برای تعیین وقت قبلی برای مشاوره حضوری یا آنلاین با دکتر مهسا کاشفی زاده از طریق شماره ۰۹۱۲۱۴۳۳۴۳۸ در واتساپ اقدام کنید.

Rate this post

باید خوانده شود!