تراپیست چیست؟ آشنایی با درمانگر و وظایف آن

تراپیست چیست؛ آشنایی با مفهوم تراپیست کیست و وظایف آن

webramz2 | 1 سال پیش | خدمات روانشناسی

آنچه در این مقاله می خوانید

    یکی از توصیه های موکد به کسانی که با مشکلات فردی، خانوادگی، روحی و روانی درگیر هستند مراجعه به مشاوره روانشناسی است. گفته می شود تراپی می تواند تا حد زیادی کمک کننده باشد و اما در تعریف اینکه روانشناس کیست و یا تراپیست کیست؟ تراپیست متخصصی حرفه ای است که در مشاوره با وی بهتر می توان تصمیمات درستی درباره آن موضوع گرفت. چنین شخصی سلامت ذهنی را در میان جامعه گسترش می دهد. تراپیست و درمانگر فقط با صحبت کردن و ارائه راهکارهای مناسب، سلامت روانی افراد را به سطح قابل قبولی خواهد رساند. این افراد کمک می کنند تا مراجعه کنندگان آنها بتوانند با توصیه ها و کمک آن ها، کیفیت زندگی خود را بهبود ببخشند. در ادامه با ما همراه باشید تا با مفهوم تراپیست چیست بیشتر آشنا شویم.

    تراپیست چیست؟

    مشاوره آنلاین

    برای مشاوره خانواده آنلاین و تلفنی با دکتر مهسا کاشفی زاده میتوانید با شماره تماس 09121433438 از طریق واتساپ در تماس باشید.

    برای توضیح ساده درباره اینکه تراپیست چیست و یا تراپیست کیست؟ (تراپیست چیه) می توان گفت تراپیست فردی است که با روان درمانی به دیگران کمک می کند تا رشد فردی خود را بدست بیاورند و بتوانند از نظر روحی و روانی برای مواجهه با مسائل و مشکلات آماده باشند. حالا با این توضیح کوتاه می دانید معنی تراپیست چیست یا بعبارتی معنی تراپی در روانشناسی و چگونه می تواند به دیگران کمک کند. در نظر داشته باشید که مشاوره فردی نیز که به عنوان روان درمانگر در کنار افراد است، نیز تراپیست به شمار می آید. برخی بر این تصورند که تراپیست سعی در کوچک یا بی اهمیت جلوه دادن مشکلات هستند، این در حالی است که تراپیست حرفه ای و متخصص با ارائه توصیه ها و راهکارهای حرفه ای تلاش می کنند افراد بتوانند به توانایی و رشد فردی برسند.

    روانشناس کیست؟

    روانشناس به کسی گفته می شود که تحصیلات مرتبط با علم روانشناسی دارد و طی دوران تحصیل و فعالیت خود به بررسی رفتارهای انسان می پردازد. این بررسی به آن ها کمک می کند تا تفسیر درستی از فرایندهای ذهنی انسان داشته باشند. در واقع روانشناسان از داده های فردی افراد برای درمان و آموزش آن ها استفاده می کنند. گاهی دایره فعالیت روانشناسان فراتر از فرد بیمار می رود و ممکن است برای درمان فرد، نیازمند استفاده از کمک خانواده و دوستان باشد. در واقع تلاش روانشناس متکی بر بهبود روند مراقبت های بهداشت روانی است تا بتواند حال بیماران را و کیفیت زندگی آن ها را بهبود ببخشد. این افراد غالبا در کلینیک های روانشناسی فعالیت دارند. از مهمترین ویژگی هایی که می توان برای روانشناس خوب برشمرد عبارت اسا از:

    1. از نظر علمی دارای مدارج عالی
    2. انجام فعالیت های علمی، تحقیقاتی و درمانی
    3. فعالیت در زمینه تشخیص اختلالات بالینی
    4. ارائه راهکارهای درمانی مناسب با تشخیص مشکلات مراجعه کننده
    5. هماهنگ با فعالیت های روانپزشک
    6. کمک به مراجعه کنندگان برای شناخت بهتر احساسات
    7. ارائه مشاوره و راهنمایی به مراجعه کنندگان

    معرفی تخصص روانشناسی

    معرفی تخصص روانشناسی

    روانشناسی شاخه های تخصصی مختلفی دارد که افراد در طول دوران تحصیل می توانند آن را بگذرانند و در آن کسب تجربه کنند.

    انواع روانشناسی عبارتست از:

    1. بالینی: درمان و ارزیابی اختلالات روحی، رفتاری، روانی و… را درمان می کند.
    2. شناختی: کار ارزیابی عملکرد و تصمیم گیری های تفکر فرد و راه حل های وی برای مشکلات را انجام می دهد.
    3. جامعه: کار این روانشناسان تحقیق و پژوهش درباره سلامت جامعه است تا براساس نتایج آن برای افزایش سواد اجتماعی و نیز ارائه راهکارهای پیشگیرانه نظرات و پیشنهاداتی ارائه کنند.
    4. تطبیقی: کار این روانشناسان مطالعه درباره تفاوت های رفتاری انسان و حیوانات است.
    5. بازار: این دسته از روانشناسان رفتار مصرف کنندگان و روش های بازاریابی با هدف توسعه کسب و کارها است.
    6. مشاور: روانشناس مشاور کسی است که مثل روانشناس بالینی مشکلات عاطفی، خلقی، رفتاری، عاطفی، روانی و… افراد را بررسی و برای درمان به آن ها کمک می کند.
    7. رشد: این دسته از روانشناسان درباره رشد انسان در طول زندگی ش تحقیق و پژوهش می کنند. تمرکز آن ها بیشتر بر دوره های خاص زندگی انسان مثل کودکی، نوجوانی، جوانی و سالمندی را شامل می شود. بررسی مشکلات دوران رشد و ارائه راهکارهایی برای حل آن ها کار این دسته از روانشناسان است.

    روانشناس حول مسائل مختلف می تواند به مراجعه کنندگان خود کمک کنند، این مسائل می تواند از مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره ازدواج، علائم افسردگی، درمان استرس و اضطراب، زوج درمانی، اعتیاد یا وابستگی و… را شامل شود. با این تفاسیر حالا به خوبی می توانید به پاسخ این سوال برسید که تراپیست کیست؟!

    تفاوت تراپیست و روانشناس

    برای اینکه بدانید تراپیست چیست و به طور کلی تراپیست یعنی چی و چه تفاوتی با روانشناسی دارد لازم است به صورت جزیی به آن بپردازیم.  در بیان فرق تراپیست و روانشناس می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    1. تراپیست دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد، دکتر یا دارای گواهینامه های روانشناسی بالینی است
    2. روانشناس دارای مدرک تحصیلی روانشناسی است و برای درمان دارویی بیماران با روانپزشک همکاری دارد.

    وظایف تراپیست چیست؟

    حالا که می دانید تراپیست یعنی چه وقت آن است که با وظایف او نیز آشنا شوید:

    1- شناخت اختلالات روانی

    این شناخت با گفته های بیمار و انجام تست های مختلف روانشناسی امکان پذیر است.

    2- مشاوره

    بسیاری از مراجعه کنندگان برای حل مشکلات خود نیازمند دریافت توصیه ها و راهکارهای اصولی هستند که بتوانند آن ها را رفع کنند.

    3- انجام تست های روانشناسی

    زمانی که تراپیست در مسیر درمان و کمک به بیمار نیازمند شناخت بیشتر او باشد با انجام تست ها و آزمایشات روانشناسی می تواند بیشتر به فرد کمک و او را راهنمایی کند.

    4- رواندرمانی

    این روش بیشتر برای کسانی کاربرد دارد که دارای انواع اختلالات روانی هستند، تراپیست با اطلاع از این اختلالات برای درمان به بیماران کمک می کند.

    5- فعالیت در سازمان های دولتی

    یکی از مهمترین وظایف تراپیست ها فعالیت در بخش های مختلف جامعه در کنار ارائه خدمات در کلینیک های روانشناسی است. فعالیت در زندان ها، کانون اصلاح و تربیت، آموزش و پرورش و… بخشی از فعالیت های تراپیست ها در مراکز دولتی می باشد.

    معرفی انواع تراپی

    معرفی انواع تراپی

    با دانستن معنی تراپیست، درمانگر کیست و اینکه تراپی چیست نوبت به شناخت انواع تراپی یا همان روان درمانی می رسد. حتما به خوبی می دانید که وقتی به مشاور درمانگر مراجعه می کنید بسته به نوع مشکل فرد، یکی از روش های درمانی برای وی تجویز می شود. این روش های درمانی کاملا بستگی به نوع تراپی دارد. از شناخته شده ترین انواع تراپی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    ماساژ درمانی

    این روش درمانی برای کاهش تنش های عضلانی بسیار موثر است، به این روش ماساژ تراپیست نیز گفته می شود. در این روش انقباضات ماهیچه ای، مشکل خم شدن شانه ها به سمت جلو و نیز صدمات مزمن ماهیچه ای را به خوبی درمان و رفع می کند.

    روان درمانی

    این روش درمانی غالبا برای کسانی کاربرد دارد که دچار اختلالات روانی هستند، این روش به کاهش رفتارهای ناراحت کننده آن ها کمک می کند. علاوه بر اینکه می تواند تا حد زیادی روابط بین فردی را بهبود ببخشد. کسی که از این روش درمانی استفاده می کند می تواند تا حد زیادی مهارت های اجتماعی خود را ارتقا ببخشد. به این روش درمانی سایکو تراپی نیز گفته می شود که گاهی تراپیست برای درمان از دارو نیز برای درمان بیمار استفاده می کند.

    بیوتراپی

    شاید برای شما جالب باشد که بدانید زیبایی درمانی نیز یکی از روش های تراپی به شمار می آید که طی آن پاکسازی پوست، ماساژ صورت، رفع چین و چروک و مشکلات سطحی پوست درمان می شود.

    مزایای مراجعه به تراپیست و درمانگر

    مزایای مراجعه به تراپیست

    حالا که به خوبی با پاسخ این سوال که تراپیست یعنی چه آشنا شدید، نوبت به بررسی مزایای مراجعه به تراپیست و درمانگر می رسد. بسیاری از ما در دوران زندگی با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم می کنیم، در شرایطی که هر کدام از این مشکلات کیفیت زندگی و قدرت مدیریت آن را تحت تاثیر قرار دهد، ما را نیازمند به دریافت کمک از تراپیست و درمانگر می کند. از مهمترین مزیت هایی که می توان برای درمانگر برشمرد عبارت است از:

    1. رازدار و امین مراجعه کنندگان  و بیماران است
    2. در روند مراجعات باعث بهبودی کیفیت زندگی و حال بیماران و مراجعان خود می شود
    3. به مراجعه کنندگان راهکارهای عقلانی و واقعی ارائه می کنند
    4. برای حل مشکلات ذهنی و روحی مراجعه کنندگان تلاش می کند
    5. هزینه ای اضافه بر هزینه های تراپی دریافت نمی کند
    6. برای منفعت خود اقدام به ارائه راهکار نمی کند
    7. هزینه های تراپی را طبق تعرفه های مصوب و قانونی دریافت می کند

    چه زمانی به تراپیست (درمانگر) مراجعه کنیم؟

    شاید برای شما این سوال وجود داشته باشد که برای چه مشکلاتی نیازمند مراجعه به درمانگر هستید؟ پاسخ به این سوال ساده است. در صورتی که هر یک از مشکلات زیر را در خود یا اطرافیان احساس کردید می توانید از یک درمانگر کمک بگیرید.

    1- احساس استرس و اضطراب شدید

    یکی از مهمترین احساسات منفی و ناخوشایندی که افراد ممکن است با آن دست به گریبان باشند احساس استرس یا اضطراب شدید است که می تواند روال عادی افراد را مختل کند. در این شرایط فرد باید در کمترین زمان ممکن برای دریافت مشاوره های روانشناسی به یک درمانگر مراجعه کند.

    2- بروز افسردگی

    یکی از عوامل دیگری که نشانه نیاز فرد به درمانگر است، بروز افسردگی است. افسردگی می تواند از شدت کم تا زیاد باشد. فرقی نمی کند که میزان آن چقدر در فرد پیشرفت کرده است. افسردگی در صورت درمان نشدن می تواند زندگی روزمره فرد را تحت تاثیر قرار دهد.

    3- از دست دادن عزیزان

    فوت یکی از عزیزان و نزدیکان و کنار آمدن با آن ممکن است برای برخی چالش های جدی ایجاد کند. این موضوع می تواند منجر به بروز افسردگی یا استرس شدید در کنار دیگر مشکلات روحی و روانی شود. در این شرایط یک درمانگر در کنار فرد می تواند او را به سلامت از این بحران عبور دهد.

    4- ترس های شدید یا فوبیا

    حتما با افرادی مواجه شده اید که به صورت افراطی از چیزی ترس دارند. ترس از محیط های تاریک و بسته یا ترس شدید از برخی حیوانات از جمله این موارد است. درمانگر تا حد زیادی می تواند به این افراد برای غلبه بر این ترس های افراطی کمک کند.

    5- بروز مشکلات خانوادگی و ارتباطات

    گاهی فرد در ارتباط با دیگران به ویژه با نزدیکان و خانواده خود با مشکلات جدی مواجه می شود. این مشکل می تواند بین والدین با فرزندان یا حتی زن و شوهر باشد. درمانگر می تواند در قالب مشاور خانواده یا مشاور فردی به ان ها کمک کند تا بتوانند مشکلات بین خود را حل کنند.

    6- اعتیاد و عادات ناسالم

    هر عادتی که منجر به اختلال در روند عادی زندگی افراد شود می تواند رفته رفته مشکلات عدیده ای را برای آنها ایجاد کند. اعتیاد به مواد مخدر، اعتیاد به مشروبات الکلی، اعتیاد به بازی های آنلاین و… همگی از مواردی است که منجر به آسیب جسمی و روحی به فرد می شود.

    ویژگی یک تراپیست خوب چیست؟

    یافتن تراپیست خوب

    پس از دانستن اینکه تراپیست یعنی چه نوبت به شناخت ویژگی های آن می رسد. این ویژگی ها به شما کمک می کند تا بتوانید در زمان انتخاب تراپیست بهتر عمل کنید. از مهمترین ویژگی های تراپیست یا درمانگر خوب می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    1- توانمند در زمینه ارائه مشاوره در زمینه های مختلف عمومی و تخصصی به افراد

    در مجموع تراپیست دایره وسیعی از روانپزشکان، روانشناسان، مددکاران اجتماعی و مشاوران روانشناسی را شامل می شود که در توانند در زمینه های مختلف به مراجعه کنندگان خود مشاوره و راهکارهای لازم را ارائه کنند.

    2- دارای مدرک تحصیلی مرتبط

    از دیگر ویژگی های یک تراپیست خود داشتن مدرک تحصیلی دکتری، کارشناسی ارشد، دکترای تخصصی و حتی گواهینامه های تخصصی در زمینه های مختلف مانند ترک اعتیاد و… می باشد

    3- ارائه راهکارهای مناسب به مراجعه کنندگان

    یکی دیگر از ویژگی های تراپیست های حرفه ای کمک به مراجعه کنندگان و ارائه توصیه های کارآمد به تناسب روحیات فرد و مواجهه آن ها در شرایط بحرانی می باشد.

    4- ارائه راهنمایی و پشتیبانی روحی و روانی از مراجعه کنندگان

    این مشاوران درمانگر به خوبی می دانند.

    5- مراجعه کنندگان و بیماران خود را قضاوت نمی کند

    یکی از مهمترین ویژگی های تراپیست خوب، احساس اعتماد بیماران است. مراجعه کنندگان نباید احساس قضاوت و نگرانی از صوری تراپیست خود دریافت کنند.

    6- رازدار و امین است

    یکی از مهمترین و اولین اصول تراپیست خوب، رازداری او می باشد. بیماران دوست دارند با احساس امنیت بتوانند مشکلات خود را مطرح و برای آن ها راه حل دریافت کنند.

    7- امکان برقراری ارتباط با هر طیف سنی و هر قشری که به آن ها مراجعه می کند

    تراپیست ها باید بتوانند این توانایی را در خود پرورش دهند که با اقشار مختلف جامعه  و در تمام رده های سنی ارتباط برقرار کنند، حرف آن ها را بشنوند و بتوانند متناسب با شرایط سنی و اجتماعی فرد به او برای حل مشکلات راهکار ارائه کنند.

    یافتن تراپیست یا درمانگر خوب

    برای یافتن تراپیست خوب یکی از بهترین روش ها جستجو از طریق دوستان و نزدیکانی است که تجربه خوبی از کمک های یک تراپیست دریافت کرده اند. پس از آن با جستجو در اینترنت و بررسی رزومه و سابقه تراپیست می توانید بهترین گزینه را انتخاب کنید.

    مشاوره آنلاین و تلفنی بهترین تراپیست

    در صورتی که به دنبال تراپیست خوب هستید، پیشنهاد ما به شما دکتر مهسا کاشفی زاده عضو انجمن روانشناسان ایران می باشد. ارائه دایره وسیعی از خدمات روانشناسی اعم از مشاوره های فردی، خانواده، رواندرمانی و… به صورت حضوری، تلفنی و مشاوره آنلاین از مهمترین اقداماتی است که مراجعه کنندگان می توانند از آن بهره مند شوند. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و نیز دریافت وقت مشاوره می توانید با شماره 09121433438 تماس بگیرید. ارائه خدمات تراپیست به ایرانیان مقیم خارج کشور اعم از روانشناس ایرانی در ترکیه و روانشناس ایرانی در انگلیس نیز از دیگر خدماتی است که توسط مرکز مشاوره دکتر کاشفی زاده ارائه می شود.

    سوالات متداول

    متخصص درمانگر (تراپیست )کجا کار میکند؟

    تراپیست ها غالبا در کلینیک های روانشناسی یا دفاتر شخصی خود فعالیت دارند.  این افراد در سازمان های دولتی مانند سازمان بهزیستی، زندانها و … نیز ارائه خدمات دارند.

     چند جلسه برای مراجعه به تراپیست نیاز است؟

    زمانی که با تعریف تراپیست کیست آشنا شدید می توانید یک تراپیست خوب را پیدا کنید. پس از چند جلسه و بررسی مسائل و مشکلات شما، فرد تراپیست به شما خواهد گفت که چند جلسه برای مراجعه نیاز دارید.

     چه زمانی باید به تراپیست مراجعه کنیم؟

    برای پاسخ به این سوال نخست باید بدانید تراپیست کیست و چه کمکی می تواند به شما بکند. در صورتی که احساس افسردگی، استرس و اضطراب، وسواس شدید، عادات ناپسند و اعتیاد دارید، یا اگر با مشکلات روحی و روانی دیگری که روال عادی زندگی شما را مختل کرده است، مواجه شدید در این شرایط نیازمند دریافت کمک از تراپیست هستید.

    تحصیلات تراپیست چیست؟

    تراپیست غالبا دارای تحصیلات آکادمیک کارشناسی ارشد، دکتری و دکتری تخصصی است. بسته به نوع نیاز شما هر یک از این افراد با مدارک تحصیلی مختلف می توانند به شما کمک کنند.